Більшість багатодітних сімей Прикарпаття, в яких виховується 10 і більше дітей, уже до 20 травня цього року отримають ключі від нових квартир. Про це журналістам повідомив голова облдержадміністрації Микола Палійчук під час урочистого підписання разом з керівником ТзОВ «Скорзонера» Олександром Шевченком Меморандуму представників місцевих органів виконавчої влади та бізнесу. Згідно з цим документом «Скорзонера», що є власником одного з найвідоміших гірськолижних курортів, надає 3 мільйони 377 тисяч гривень на забезпечення багатодітних родин Прикарпаття всім необхідним. Це перший випадок у регіоні та й в Україні, коли підприємство виділяє на благодійні цілі таку значну суму.

Благодійницька діяльність здійснюватиметься в рамках реалізації спільного проекту влади і бізнесу «Зігрій любов’ю дитину», ініційованого Президентом України Віктором Ющенком у грудні 2007 року. Крім купівлі нових квартир, кошти підуть на спорудження, ремонт чи добудову індивідуальних будинків, газифікацію помешкань, забезпечення їх телевізорами, холодильниками, пральними машинами, автотранспортом, меблями, одягом, взуттям, продуктами харчування і т. д. Загалом проект охоплює 16 сімей. Саме стільки родин Прикарпаття мають по 10 і більше дітей. А виховується в них загалом 172 дитини: дев’ять сімей мають по 10 дітей, три — по 11, ще три — по 12 і в одній нещодавно народилося 13-е дитя. Нагальні потреби їх визначали працівники обласного управління у справах сім’ї та молоді, які протягом двох місяців обстежували умови проживання цих сімей.

— Рішення про допомогу багатодітним родинам прийнято на зборах засновників «Скорзонери», — повідомив Олександр Шевченко. — На нашу думку, це найкраще, що ми можемо для них зробити.

— Обласна влада намагається вибудувати нормальні відносини з бізнесом, створити сприятливі умови для його розвитку, — прокоментував цю подію Микола Палійчук, — і має відповідно допомогу з боку підприємців у вирішенні соціальних проблем.

Контролюватиме використання коштів облдержадміністрація. Повністю проект буде реалізовано до кінця року. Паралельно на рівні області і районів з залученням бізнесових структур розробляються проекти допомоги багатодітним сім’ям, в яких виховується 5—9 дітей, повідомляє наш власкор Дарина НАЗАРЧУК.

А тим часом голова Сумської ОДА Павло Качур, голова правління ВАТ «Маріупольський металургійний комбінат ім. Ілліча», Герой України Володимир Бойко та президент обласного фонду «Благовіст» Галина Карпенко підписали Меморандум про взаємодію. Результатом укладення цієї угоди стане реалізація благодійного проекту допомоги багатодітним родинам «Зігрій любов’ю дитину». До початку травня 13 багатодітним родинам області, на вихованні яких знаходиться вісім і більше неповнолітніх дітей, ВАТ «Маріупольський металургійний комбінат ім. Ілліча» виділить два мільйони гривень. З них на 860 тисяч гривень для п’яти багатодітних сімей придбають будинки, а решту коштів буде спрямовано на ремонт та розширення житлових приміщень, придбання меблів і побутової техніки. Забезпечуватиме виконання угоди безпосередньо фонд «Благовіст».

Відповідаючи на запитання журналістів, голова Сумської облдержадміністрації висловив впевненість, що за прикладом маріупольців в області також знайдуться і свої меценати, яким небайдужа доля і майбутнє України, передає наш власкор Владислав ЖМУРКОВ.