Цьогоріч Національною премією імені Тараса Шевченка відзначено виставу «Берестечко» за однойменним романом Ліни Костенко у постановці Рівненського обласного академічного українського музично-драматичного театру. Звання лауреатів премії отримали режисер-постановник Олександр Дзекун та актор, виконавець ролі Богдана Хмельницького Володимир ПетрІв (на знімку).

Для «Берестечка» цьогорічне номінування на найпрестижнішу державну премію стало другим за ліком, адже торік Рівненський театр також був у числі претендентів на нагороду. Тоді для перемоги рівнянам трішки не вистачило голосів. Тут заради справедливості варто сказати, що й не всі члени комітету із присудження Шевченківської премії мали змогу переглянути виставу. Зате нинішнього року комітет у ставленні до «Берестечка» був одностайним.

— Пройшовши через нові випробування, а насамперед через випробування перед глядачем, ми (маю на увазі весь колектив) довели, що «Берестечко» варте найвищої оцінки, — каже лауреат Шевченківської премії, директор театру Володимир Петрів. — Водночас я не вважаю цю постановку довершеною на всі сто відсотків чи, як дехто каже, піком виконавської майстерності. Хоча б тому, що після вершини можливий шлях донизу. У даному разі є широкий простір для вдосконалення, і колектив щоразу прагнутиме якнайкраще представити «Берестечко».

У виставі розповідається про одну з найпомітніших сторінок в українській історії, про легендарну постать Богдана Хмельницького. Але насамперед не як про гетьмана, полководця, а про звичайну людину. З її переживаннями, болем, любов’ю, розчаруваннями. Загалом висвітлено три дні з життя батька Хмеля у час поразки в битві під Берестечком. Він усвідомлював цей програш, навіть готовий був до життєвих крайнощів, але зумів перебороти себе, знайти у собі велику силу волі, яка, зрештою, привела до майбутніх перемог. І тут цілком справедливо та велично звучать слова Ліни Костенко як автора про те, що одна така поразка варта стонадцяти перемог.

Ідея створення вистави «Берестечко» належить режисеру- постановнику Олександрові Дзекуну, котрий тривалий час працював у Росії, а останнім часом здійснив ряд цікавих театральних постановок в Україні.

— Спочатку Олександр Дзекун запропонував рівнянам п’єсу «Мазепа», — розповідає Володимир Петрів, — однак з різних причин постановка не відбулася. А потім надійшла пропозиція щодо «Берестечка». Я запропонував на головну роль іншого актора, однак режисер наполіг на моїй кандидатурі. Було нелегко перевтілитися в образ «незвичного» Богдана Хмельницького, однак чим далі, тим більше в душу западала ця цікава та неординарна робота. І дуже приємно, що вона вдалася, що принесла насолоду глядачам і стала непересічною сторінкою нашої культури.

— Загалом над створенням вистави, яка триває дві з половиною години, колектив працював більше півроку. Відтоді понад тридцять разів ставилося на сцені «Берестечко». І я вірю у його щасливе сценічне майбутнє, —продовжує Володимир Петрів. — А що стосується майбутньої долі грошового виразу премії, то тут я вчиню, як заведено здавна на українських теренах: віддам десяту частину (десятину) на храм Божий.

Євген ЦИМБАЛЮК,Олександра ЮРКОВА.

Рівне.

Фото Анатолія МІЗЕРНОГО.