Схоже, протистояння між івано-франківським міським головою Віктором Анушкевичусом і більшістю депутатів міськради зробило заручницею муніципальну телерадіокомпанію «Вежа». Останні новини з поля бою за крісло директора «Вежі» свідчать про те, що піднімати прапор перемоги якійсь із сторін ще зарано. Як уже писала наша газета, міська рада прийняла рішення про призначення на посаду директора ТРК Івана Вовка. Та, як і слід було чекати, міський голова не підписав цього рішення, чим ще більше загострив стосунки з депутатами. Своє вето він мотивував тим, що згідно зі статутом «Вежі» директор має обиратися на конкурсній основі.

Конфлікт набрав таких обертів, що його розголос дійшов до Києва. До Івано-Франківська приїхали народний депутат, перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації Андрій Шевченко, представник Національної комісії розвитку свободи слова та інформаційної галузі при Президентові Тарас Петрів та генеральний директор «Інтерньюз-Україна» Костянтин Квурт. На прес-конференції з місцевими журналістами вони прокоментували своє бачення ситуації. За словами народного депутата Андрія Шевченка, йде «битва» не за «Вежу», а про «правила гри у стосунках між журналістами і владою». На думку народного депутата, і той шлях, яким пішла міська рада, коли призначила керівника компанії без конкурсу, як того вимагає статут, і той шлях, що обрав міський голова, коли без погодження з міськрадою самовільно призначив керівника компанії в ролі в. о., — не є юридично бездоганними.

А. Шевченко зауважив, що врегулювання конфлікту має бути тристороннім, з урахуванням, як мінімум, інтересів міського голови, міської ради і журналістів. Він озвучив декілька пропозицій: по-перше, на ТРК повинні з’явитися чіткі й зрозумілі для всіх правила гри, які опишуть редакційну політику і стосунки між колективом ТРК і міською владою. Наступна пропозиція — створити колегіальний наглядовий орган, до якого могли б увійти представники політичних сил, представлених у міськраді, міського голови й громадськості. «Це має бути колективна парасолька, яка, з одного боку, захищатиме компанію від тиску, а, з другого, — гарантуватиме вплив різних інтересів у місті на ТРК», — вважає депутат. Щодо конкурсу на заміщення посади директора ТРК, то, на думку А. Шевченка, його треба проводити не в інтересах однієї з воюючих сторін, а в інтересах міста.

У депутатів міськради є інший шлях виходу з ситуації — внести зміни до статуту «Вежі», які дозволять міській раді самостійно приймати рішення про призначення керівника ТРК.

На останньому сесійному засіданні депутати міської ради вчергове внесли до порядку денного питання про призначення директора ТРК «Вежа». На розгляд було винесено два альтернативні проекти. Міський голова наполягав на дотриманні статуту ТРК і проведенні конкурсу, але депутати відхилили цей проект. Голосів не вистачило, щоб подолати вето міського голови і залишити чинним попереднє рішення про призначення директором Івана Вовка. Щоб обійти ці рифи, депутати підтримали проект секретаря міськради, «бютівця» Василя Бойчука про внесення змін до статуту ТРК «Вежа», виключивши з нього положення про проведення конкурсу. А після цього вдруге проголосували за призначення директором ТРК Івана Вовка. Тепер, очевидно, хід у відповідь варто очікувати від міського голови.

Івано-Франківськ.