У Львові, в колишньому палаці Потоцьких, а нині Львівській картинній галереї, голови Волинської, Закарпатської, Івано-Франківської, Львівської, Тернопільської та Хмельницької областей підписали декларацію, якою підтримали ініціативу громадських організацій регіону про оголошення 2008 року Роком замків та палаців Західної України.

Керівники представницької влади цих областей, беручи до уваги особливе значення замкових та палацових комплексів для розвитку туристичного потенціалу України, історичної спадщини для виховання молоді, домовилися об’єднати зусилля для збереження автентичності та самобутності замків і палаців регіону, сприяти їх популяризації. Передбачається також взяти під опіку організаційні заходи, пов’язані зі збереженням цих визначних пам’яток минувшини. Учасники зустрічі звернулися до Президента, Голови Верховної Ради і Прем’єр-міністра України, зарубіжних регіонів та міст, які мають побратимські відносини з нашими регіонами і містами, міжнародних організацій, громадських діячів із закликом долучитися до ініціатив, зазначених у декларації.

Очікується, що незабаром підписи під цим документом поставлять і голови обласних рад Рівненської та Чернівецької областей, які не зуміли прибути цього дня до Львова. Адже ініціативу може підтримати будь-який регіон України.

Волинь, яка має чимало визначних пам’яток минувшини, запропонувала для першочергового втілення ідей декларації Луцький замок, замково-палацовий комплекс князів Радзивіллів у селищі Олика і палац родини Липинських в селі Затурці Локачинського району.

Волинська область.