У Донецькій області нараховується 21 родина, де виховують десять і більше дітей. Тепер кожна така сім’я буде під опікою великого бізнесу. Відповідний меморандум підписали обласна державна адміністрація і керівники підприємств. Зокрема, благодійний фонд «Розвиток України» (заснований компанією «СКМ» народного депутата Ріната Ахметова) візьме під патронат шість родин із Дзержинська, Харцизька, Докучаєвська і Слов’янська, ЗАТ «Донецьксталь — металургійний завод» — п’ять родин із Донецька, Макіївки та Володарського району. Багатодітних у Маріуполі підтримають корпорація «Індустріальний союз Донбасу» (три сім’ї), ВАТ «Азовмаш», «Маріупольський металургійний комбінат імені Ілліча» та народний депутат Ігор Гуменюк (по одній родині). Ще дві сім’ї опиняться «під крилом» ВАТ «Концерн «Стирол» у Горлівці, по одній — корпорації «Укрпідшипник» та ЗАТ «Новокраматорський машинобудівний завод».

Керівники області і бізнесмени визначили «соціальний пакет», який дасть можливість підняти життєвий рівень багатодітних. Найвартіснішим буде забезпечення житлом із розрахунку 13,6 квадратного метра площі на кожного члена сім’ї: для одних квартири купуватимуть на вторинному ринку, для інших — будуватимуть окреме житло. Крім того, благодійники придбають товари довгострокового користування: меблі, побутову техніку тощо, а обласна влада забезпечить родини автотранспортом. До того ж в обласному бюджеті враховано кошти для соціальної підтримки студентів із багатодітних родин. Потурбуються і керівники районів і міст: вони мають забезпечити сім’ї телефонами, медичними послугами, путівками на оздоровлення, надати допомогу у призначенні субсидій.

Передбачено, що головну частину проблем буде вирішено вже до 1 вересня цього року. Досвід влади Донецька, яка торік збудувала приміщення для дитбудинку сімейного типу Ковальових за п’ять місяців, свідчить, що навіть житлове питання можна зняти до кінця року. Є й інший бік справи. Вся отримана у вигляді грошей, житла і матеріальних цінностей допомога стане доходом родини, з якого треба буде сплатити 15-відсотковий податок. Оскільки йдеться про сотні тисяч і навіть мільйони гривень, то і сума податку буде великою. Тож наступне питання — як звільнити від сплати прибуткового податку багатодітні родини. До речі, за таких доходів вони вважатимуться заможними і втратять право на субсидію.