Про це заявила вчора Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко на спільній прес-конференції з главою НАК «Нафтогаз України» Олегом Дубиною. «Спочатку необхідно збільшити заробітні плати, стипендії і пенсії, а потім займатися тим, щоб підвищувати ціни на газ для населення», — сказала прем’єр.

Вона також додала, що нині не існує жодних підстав для збільшення цін на газ для підприємств ПКЕ, оскільки укладено контракт на постачання газу в Україну на 2008 рік за єдиною фіксованою ціною —179,5 долара за тисячу кубометрів. Прем’єр наголосила, що в угоді з «Газпромом» ніде не фігурує ціна 321 долар.

Крім того, Україна повністю забезпечена газом на 2008 рік. Газ, що його Україна взяла в борг у Росії на початку року, повернуть улітку. Це буде газ середньоазіатського походження. А в перспективі Київ хоче мати з «Газпромом» довгострокові контракти на 3—5 років. Також Прем’єр-міністр висловила впевненість, що Україна і Росія «знайдуть взаєморозуміння і вирішать усі питання, і відносини буде побудовано гармонійно».

У свою чергу, Олег Дубина розповів, що підписана ним газова угода «містить безпрецедентний пункт — вона набирає чинності після того, як її погодить Кабінет Міністрів, і ми про це повідомимо «Газпрому». А Юлія Тимошенко додала, що Кабмін на наступному засіданні в середу розгляне це питання першим. «Ми обговоримо це питання і направимо лист до Росії про те, що приймаємо зафіксовані позиції. Якщо уряд матиме зауваження, ми направимо їх у «Газпром» для того, щоб вони були враховані», — сказала Тимошенко.

«Із кризовою ситуацією, що нам дісталася від попереднього уряду, і на колосальних корупційних моделях поставлено крапку. Ми починаємо абсолютно нову історію в забезпеченні України газом», — заявила Тимошенко.

На питання, хто саме постачатиме газ на кордон України і Росії, Тимошенко відповіла: «Усе, що стосується поставок газу в Україну, то одержуватиме і розмитнюватиме його «Нафтогаз». Поставлятиме газ російська сторона. Ми знаємо, що реально закуповує газ у середньоазіатських країнах «Газпромекспорт». І ми вважаємо, що реально поставлятиме газ «Газпромекспорт». Які ще структури використовує Росія, щоб постачати газ на кордон з Україною, — це справа Росії».

«Великою перемогою української сторони є те, що весь газ поставлятимуть в Україну без нових посередників, які називаються СП-1 і СП-2. У нас є «Нафтогаз», що може реалізовувати весь обсяг газу до України», — зазначила прем’єр.

Розв’язання газової суперечки між Україною і Росією стало перемогою Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко. Так вважають на Заході.

Як пише газета The Fіnancіal Тімеs, саме Юлія Тимошенко прагнула усунення посередників у газовій торгівлі і перемогла в цьому відношенні в суперечці з Президентом країни Віктором Ющенком. За словами експерта університету Джорджа Вашингтона, ця угода стала перемогою Тимошенко, України і європейської безпеки.