Стан виконання постанови Верховної Ради «Про невідкладні заходи щодо збереження цілісності лікувального комплексу Української дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит» та доручення Президента про розробку та затвердження державної програми розвитку УДСЛ «Охматдит» на 2006—2011 роки було заслухано на виїзному засіданні Комітету з питань охорони здоров’я.

«Охматдит» із 1957 року вважається основним лікувальним закладом, який забезпечує високоспеціалізованою безкоштовною медичною допомогою дітей з усієї України, а також жінок репродуктивного віку і вагітних. Однак сьогодні є низка проблем, які негативно позначаються на роботі цієї медичної установи. Зокрема, терміново потребують капітального ремонту старі корпуси лікарні, є необхідність спорудити нові корпуси, не вистачає медичних працівників. Генеральний директор УДСЛ «Охматдит» Юрій Гладуш наголосив, що «за останні роки спостерігається планомірне знищення лікарні». За його словами, у 2001 році з лікарні вилучено чотириповерховий корпус по вул. Ісаакяна. До того ж періодично розгортаються події стосовно загрози виселення частини лікарні в інший район Києва та відчуження землі. Торік було виділено лише 50,6 млн. гривень із 93 млн. гривень, заявлених лікарнею. Комітет вирішив посилити контроль за виконанням постанови парламенту та дорученням Президента надати лікарні статус національного закладу.

* * *

Комітет з питань соціальної політики та праці рекомендує парламенту прийняти за основу проект закону про внесення змін до статей 21 та 33 Закону України «Про охорону праці», внесений народним депутатом Левом Бірюком.

Документ, зокрема, передбачає визначення порядку отримання роботодавцем дозволу на початок виконання робіт та експлуатації устаткування підвищеної небезпеки; підстави для відмови у видачі та анулювання такого договору; вимоги до оприлюднення такої інформації. Члени комітету зазначили, що прийняття законопроекту сприятиме прозорості процедури видачі дозволу, зменшенню рівня державного регулювання господарської діяльності тощо.

* * *

Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи розглянув стан впровадження Рамкової конвенції ООН про зміну клімату та Кіотського протоколу до неї.

Голова комітету Анатолій Семинога наголосив, що Україна сьогодні є однією з найбільш інвестиційно привабливих країн для реалізації механізмів Кіотського протоколу через порівняно низьку питому вартість заходів зі скорочення викидів парникових газів, модернізації промисловості. Вказувалося також на позитивні зрушення у виконанні зобов’язань України перед ООН. Унаслідок реалізації спільних проектів, загальна вартість яких становить близько 3,6 млрд. євро, передбачається щорічне скорочення викидів парникових газів в атмосферу. Зважаючи на те, що у визначений термін до 2007 року виконано не всі умови для реалізації механізмів Кіотського протоколу, комітет, зокрема, вирішив рекомендувати Кабінету Міністрів прискорити внесення на розгляд парламенту проекту закону про регулювання обсягу антропогенних викидів та поглинання парникових газів, активізувати роботу щодо підписання міжнародних угод про співробітництво з питань зміни клімату.

* * *

Комітет з питань економічної політики провів семінар на тему «Удосконалення законодавства України щодо угод про розподіл продукції».

Голова комітету Олександр Ткаченко нагадав, що Закон «Про угоди про розподіл продукції» було прийнято Верховною Радою ще у 1999 році. Однак значного успіху в його застосуванні Україна за вісім років не досягла. Під час семінару відбулася презентація законопроекту «Про внесення змін і доповнень до деяких законодавчих актів України» (до Митного кодексу України та Закону «Про угоди про розподіл продукції»). На думку учасників семінару, угоди про розподіл продукції доцільно застосовувати передусім в таких галузях, як нафто- та газодобувна промисловість, розвідка та видобуток інших мінеральних ресурсів, включаючи різні руди і вугілля. Йшлося й про те, що держава має можливість укладати довгострокові угоди з інвесторами, на основі яких можна реально прогнозувати конкретні обсяги збільшення видобутку нафти, газу та інших корисних копалин, а також надходжень до бюджету.

* * *

Голова Комітету з питань національної безпеки і оборони Анатолій Гриценко зустрівся з міністром оборони Республіки Білорусь генерал-полковником Леонідом Мальцевим, який перебуває в Україні з офіційним візитом.

Під час зустрічі сторони обговорили питання військово-технічного співробітництва між Україною та Республікою Білорусь. Зокрема, йшлося про напрями спільної модернізації засобів протиповітряної оборони, системи управління військами, перспективи науково-дослідних розробок, які активізували б роботу науково-дослідних установ в інтересах зміцнення обороноздатності обох країн. «Завдяки продуктивній спільній роботі очікується підвищення технологічності виробничих потужностей підприємств та створення додаткових робочих місць і в Україні, і в Республіці Білорусь», — зазначив Анатолій Гриценко.

За повідомленнями Інформуправління Верховної Ради.