Занепад рибного господарства поглиблюватиметься й надалі. Аж поки держава терміново не проведе масштабну структурну перебудову, не забезпечить необхідну законодавчу та адміністративну підтримку на всіх рівнях державної влади і не вирішить питання із залученням інвестиційних коштів. На цьому під час «круглого столу» «Бізнес і влада у рибній галузі — партнери» наголосив президент Української спілки промисловців та підприємців, народний депутат Анатолій КІнах.

Як зазначив голова Державного комітету рибного господарства Володимир Волков, у разі невжиття кардинальних заходів з оновлення риболовного флоту та забезпечення його сировинними ресурсами український дистанційний промисел риби за декілька років припинить своє існування. Окрім того, посадовець вважає, що необхідно внести зміни до багатьох нормативно-правових актів стосовно ліцензійних умов безпеки мореплавства та підтримки виробництва.

Експерти вважають: рибна промисловість в Україні перебуває у стані глибокого занепаду. За роки незалежності частка національного виробництва рибопродукції на внутрішньому ринку скоротилася в чотири рази. І це при тому, що Україна має найбільший у Європі рибогосподарський фонд. Лише кілька українських підприємств галузі працюють у режимі незначного прибутку, решта — збиткові. Близько 75 відсотків риби і морепродуктів добувають у межах виключних морських економічних зон іноземних держав і лише чверть — на внутрішніх водоймах країни.