Припинення постачання російського газу в Україну не позначиться на населенні — в умовах, коли промислове споживання газу значно скорочено з політичних мотивів. А переведення споживачів на передоплату є загрозою розкрадання. Таку думку висловив заступник голови координаційної ради з питань розвитку підприємництва при Дніпропетровській облдержадміністрації Михайло Крапивко.
Експерт зазначає, що за передоплатою з «Нафтогазом» працюють фактично всі підприємства, включаючи й теплогенеруючі. Водночас кінцевому споживачеві прямого газу — населенню — у разі кількамісячної затримки оплати просто опечатують трубу.
— Тобто в «Нафтогаз» гроші надходять фактично на умовах передоплати, а «Нафтогаз» на умовах передоплати платити боїться, — вважає Михайло Крапивко. — Хоча, зрештою, гроші надійшли, візьміть частину й заплатіть — адже всередині країни газ продається майже за подвійною ціною порівняно з закупівельною. Причому щоразу, коли потрібно платити постачальникам, «Нафтогаз» позичає гроші в бюджеті. Це свідчить про те, що на відтинку «облгаз — «Нафтогаз» гроші розчиняються. Тобто переведення на передоплату є реальною загрозою розкрадання.
На думку М. Крапивка, газ у квартирах населення буде. Як кажуть, немає злого, щоб на добре не вийшло: резерв з’являється від недобору промпідприємствами. Нинішня ситуація така, що низка енерго- й газоспоживчих галузей стоять — передусім виробники азотних добрив, які споживають значні обсяги газу. Металургія східних регіонів перебуває в напівнепритомному стані — хоча на Дніпропетровщині вона працює з перевиконанням плану відвантажень на 25 відсотків, але все-таки не на повну потужність.
— Споживання промисловістю газу з політичних мотивів істотно скорочено, а для населення газу вистачить, — резюмує експерт, — питання в іншому: що робить уряд, щоб газ власного видобутку, якого за всіма балансами вистачає для внутрішнього споживання України, не продавали за кордон, а використовували всередині країни?
Важелі для цього є, є й умови ліцензування видобутку газу. Можна, приміром, в умови ліцензування включити обов’язковий продаж вісімдесяти відсотків видобутого на території України газу.
 
Дніпропетровська область.