Парламент може розглянути дії столичної влади

Комітет Верховної Ради з питань державного будівництва та місцевого самоврядування підготував свої висновки про дії нинішньої київської влади і наступного тижня винесе їх на розгляд парламенту. Про це заявив на вчорашній прес-конференції, присвяченій ситуації навколо дострокових виборів міського голови столиці, голова комітету, народний депутат, колишній київський міський голова Олександр Омельченко.

Парламентарій переконаний: висновки слідчої комісії, яку створив секретаріат Президента для перевірки діяльності керівництва столиці, майже на 90 відсотків суперечитимуть висновкам відомчої комісії уряду. «Це антикомісія для заподіяння удару по результатах і висновках вищого виконавчого органу — Кабміну», — зазначив О. Омельченко. Він також повідомив: «якщо В. Ющенко готовий пожертвувати урядом України заради кланової влади Черновецьких у Києві, то ще є Верховна Рада».

«І у Верховної Ради, і у Президента, і у Кабміну є повні права не довіряти Черновецькому. Ця насмішка над киянами дуже дорого коштує», — сказав парламентарій і додав, що не збирається балотуватися на посаду міського голови.

Народний депутат вказав на низку «недоліків», яких припустився нинішній градоначальник Леонід Черновецький. Зокрема, порушив закони про органи місцевого самоврядування, державну службу і місто-герой Київ. Загалом, зазначив Олександр Омельченко, 97 відсотків сесій міськради провів секретар Олесь Довгий. Що, на переконання народного депутата, свідчить про невиконання Черновецьким своїх обов’язків. Крім того, державний службовець відповідно до закону, за словами О. Омельченка, має володіти державною мовою. «А пан Черновецький не володіє українською зовсім. Навіть неприємно», — підкреслив парламентарій.

І загалом, мовляв, оборудки із землею, комунальною власністю, розкрадання банку «Хрещатик»... це далеко не весь перелік дій столичної влади, якими мають зацікавитися правоохоронці.

Дмитро СКОБЕЛЬСЬКИЙ.

П’ятнадцять діб на розслідування

Президент України Віктор Ющенко відсторонив Леоніда Черновецького від виконання повноважень голови Київської міської державної адміністрації строком на п’ятнадцять днів. Про це йдеться в Указі Президента, опублікованому на його офіційному сайті.

Глава держави доручив провести у цей термін службове розслідування невиконання Л. Черновецьким своїх службових обов’язків, порушення ним Конституції і законів, невиконання актів Президента, Кабміну, що зазначені Кабінетом Міністрів як підстави внесення ним подання про звільнення Л. Черновецького з посади голови КМДА. З цією метою В. Ющенко утворив комісію для проведення службового розслідування і призначив її головою віце-прем’єр-міністра Івана Васюника. Президент зобов’язав голову комісії доповісти про результати службового розслідування у п’ятнадцятиденний термін.