Цей тиждень подарував чимало несподіванок. Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко вперше публічно заявила про те, що нову редакцію Конституції має приймати парламент. По-друге, вона визнала, що в цьому разі пройде варіант парламентської республіки. Оскільки, мовляв, не може бути двох гілок виконавчої влади. Відтак натякнула, що Президент може залишитися без повноважень.

Ще один сюрприз отримав столичний голова Леонід Черновецький. Кабінет Міністрів звинуватив його у зловживаннях владою, порушеннях законодавства і направив подання Президенту держави, щоб той звільнив Леоніда Черновецького з посади глави міської державної адміністрації. У свою чергу останній попросив Віктора Ющенка відсторонити його від посади на десять днів. Однак гарант Конституції «виписав» йому п’ятнадцять діб і створив комісію на чолі з віце-прем’єром Іваном Васюником для перевірки діяльності столичного голови.

Дехто з політиків і оглядачів заговорив і про можливі перевибори в Києві. І не тільки голови, а й Київради. Тим паче Центральна виборча комісія ніяк не може зібратися на своє засідання, щоб застосувати норму імперативного мандата і замінити депутатів Київради від БЮТ, які змінили свою фракційність. Голова ЦВК Володимир Шаповал навіть закликав своїх колег добровільно подати у відставку.

Тим часом «газові» переговори закінчилися тим, що за спожитий у січні—березні газ Україна заплатить по 315 доларів, а далі платитиме по 179 доларів. Однак уже можна спокійно стверджувати, що наступного року нам доведеться платити значно більше, оскільки «Газпром» на переговорах зі своїми туркменськими, казахськими і узбецькими партнерами домовився платити за тамтешнє «блакитне паливо», яке і поставлялося переважно в Україну, «європейську ціну».

Відтак можна прогнозувати, що ціна газу і визначатиме ціну політикам. Наступного тижня запрацює в сесійному режимі Верховна Рада і можна буде спрогнозувати точніше, що очікує країну цієї весни.