Учасників дорожньо-транспортної пригоди, багатьох водіїв, особливо без стажу, зазвичай охоплює паніка. Однак саме перші дії на місці ДТП (найперше оформлення документів) мають найважливіше значення для об’єктивного розгляду всіх обставин пригоди в подальшому.

Тож що має робити водій, який потрапив у ДТП:

1. Увімкнути аварійну світлову сигналізацію, а також не забути виставити знак аварійної зупинки. Далі — телефонуйте в цілодобову диспетчерську службу своєї страхової компанії, де вам допоможуть правильно скоординувати свої дії на місці пригоди.

2. Повідомте про ДТП орган чи підрозділ міліції, а також запишіть прізвища, адреси, телефони очевидців та учасників ДТП, дані співробітників ДАІ.

3. До прибуття інспектора ДАІ не переміщуйте транспортний засіб з місця пригоди, а також предмети, які мають відношення до ДТП, на пропозицію від’їхати до узбіччя і там з’ясувати ситуацію — в жодному разі не слід погоджуватись (мотивуючи тим, що ТЗ застрахований). Це можна зробити лише після документального оформлення факту ДТП представниками ДАІ.

Співробітники ДАІ, що прибули на місце події, зобов’язані не тільки опитати всіх учасників та очевидців пригоди, а й скласти за вашою участю протокол огляду місця ДТП та схему ДТП (особливу увагу зверніть на складання саме цього документа: усі виміри на місці ДТП мають проводитись під вашим контролем), вимагайте у співробітників ДАІ довідку про пошкодження вашого транспортного засобу з докладним переліком пошкоджень.

Слідкуйте за тим, щоб в процесі огляду місця пригоди працівниками ДАІ окрім понятих, запрошених інспектором, були присутні й самі учасники дорожньо-транспортної пригоди.

Свої заперечення на дії інспектора, незгоду з будь-якими діями міліціонерів під час огляду місця події викладайте письмово у відповідному протоколі огляду. Оскільки на практиці частіше буває так, що після ДТП водій сидить у машині і лише після закінчення усіх процесуальних дій підписує протоколи, навіть не вникаючи в їх суть.

Якщо ви — учасник дорожньо-транспортної пригоди, варто досить серйозно поставитися до пояснень, що вимагають співробітники ДАІ в письмовій формі. У разі перебування в цей момент у стресовому стані краще перенести розмову на пізніший час, бо давати пояснення — це ваше право, а не обов’язок. Крім того, пояснення, яке складають на місці ДТП, має бути дуже коротким. Достатньо буде вказати, що ви дійсно керували автомобілем та рухалися по даній вулиці в певному напрямі.

Ще одна небезпека криється в можливості домовитися на місці події з іншим учасником ДТП без органів ДАІ, однак майте на увазі, що, вирішивши заплатити гроші за заподіяну шкоду, ви маєте бути абсолютно впевнені, що саме ваші дії стали причиною ДТП. А якщо винна інша сторона, то мають бути певні гарантії, що з вами розрахуються. Один із можливих варіантів — схема дорожньо-транспортної пригоди, яка складається її учасниками, в подальшому згідно з такою схемою можна однозначно визначити, хто винен та яка сума підлягає виплаті постраждалому як компенсація.

Про порядок отримання страхового відшкодування поговоримо в наступному випуску.