Крим

Струни душі на честь поетеси

У Ялті 137-річчя Лесі Українки Кримський гуманітарний університет та музей поетеси відзначають святом «Сім струн».

Тут нагороджують переможців кункурсу фотоаматорів «Легенда поруч», кожен учасник якого сфотографував біля музею Лесі два «закоханих дерева» — кипарис і акацію, висаджені в пам’ять про романтичну історію. 110 років тому свій день народження Леся відзначала в Ялті. На ялтинській набережній вона познайомилася з Сергієм Мержинським. Закохана в нього поетеса створює «Блакитну троянду». А через кілька місяців біля помираючого Мержинського вона за одну ніч пише драму «Одержима».

Журі визначило п’ять дипломантів. 12 кращих робіт протягом весни експонуватимуться на виставці «Фотолегенда» в Музеї Лесі Українки. Ці знімки вміщено й на сайті музею.

Інша грань Лесиного свята — виступи створеного при музеї народного театру «Сім муз». Його актори — студенти Кримського гуманітарного університету, а режисери й продюсери —викладачі кафедри української філології та музейники. Театр показав прем’єру вистави «Щастя» (режисер — Олександр Вісич, продюсер — Світлана Кочерга). Тут поєднано образи творів Лесі — «Камінний господар», «Дон Жуан», «Касандра» й «Ізольда Білорука».

Віктор ХОМЕНКО.

ТернопІль

Леся — своя серед молоді

Це засвідчив творчий вечір «Я лишила вам слово», що відбувся у дитячо-юнацькому центрі Тернополя з нагоди 137-ї річниці від дня народження поетеси. Чим приваблює Леся Українка сучасну молодь? Передусім силою духу, тверезою любов’ю до України, глибиною думки і ліризмом. Молоді люди не лише читали поезію Лесі, а й підготували плакати з її віршами, які розмістили у людних місцях обласного центру.

Любов ЛЕВИЦЬКА.