Главу парламенту запросили до Російської Федерації

Голова Ради Федерації Федеральних Зборів Російської Федерації Сергій Миронов запросив Голову Верховної Ради України Арсенія Яценюка відвідати Російську Федерацію з офіційним візитом. Він має відбути напередодні чергового засідання Міжпарламентської асамблеї держав-учасниць Співдружності незалежних держав (МПА СНД), яке відбудеться 2—4 квітня цього року. За повідомленням прес-служби Верховної Ради, під час візиту планується провести низку переговорів, спрямованих на подальшу активізацію та поглиблення двосторонніх українсько-російських відносин, зокрема, їх парламентської складової. Передбачаються, зокрема, зустрічі Голови Верховної Ради з Президентом Російської Федерації Володимиром Путіним і з новообраним Президентом РФ Дмитром Медведєвим, з керівництвом парламенту Російської Федерації.

***

Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк та народний депутат Таріел Васадзе за власні кошти придбали та подарували дівчинці-інваліду Інесі Посисень автомобіль «Таврія». Дівчинка, яка не має рук, проживає у селі Тухольці Львівської області. Інеса давно мріяла про власний автомобіль на акумуляторах з автоматичною коробкою передач. Рішення про придбання автомобіля народні депутати прийняли після сюжету про родину Посиснів, який з’явився на одному з українських телеканалів. Автомобіль буде доставлено сім’ї наприкінці поточного тижня.

Членів ЦВК закликають подати у відставку

Учора через відсутність кворуму Центральна виборча комісія знову не змогла розпочати своє засідання для реєстрації 15 депутатів Київради, обраних за списком Блоку Юлії Тимошенко. За повідомленням «Українських новин», на засідання з’явилися лише 5 членів ЦВК з 15, тоді як для відкриття засідання потрібен кворум з 10 осіб.

На засіданні також не було голови ЦВК Володимира Шаповала, оскільки він заявив, що відкриє засідання Центрвиборчкому тільки після рішення, прийнятого членами комісії на нараді. Та оскільки таке рішення ухвалено не було, то В. Шаповал закликав усіх членів Центрвиборчкому подати у відставку. На його думку, ситуація, що склалася в ЦВК, спровокована закладеним у законі квотним принципом представництва парламентських політичних сил у комісії. Тож стосунки між членами ЦВК відображають ситуацію в парламенті.

Водночас голова ЦВК підкреслив, що не має наміру ініціювати відставку окремих членів комісії, а погодиться лише на відставку всіх. Окрім того, він висловився за внесення змін до Закону «Про Центральну виборчу комісію» в частині принципу формування складу ЦВК. На думку

В. Шаповала, ухвалення змін до закону, які давали б змогу формувати склад ЦВК не за партійним принципом, сприяло б налагодженню ефективної роботи комісії.