З кожним роком населені пункти Ковельського району стають дедалі більше схожими на європейські містечка. Світлі вулиці і відремонтовані автошляхи, охайні будиночки культури й газифіковані оселі, лікарні з Інтернетом і бібліотеки зі свіжими номерами газети «Голос України»... Словом, голові райдержадміністрації Вадиму Грищуку є чим пишатися. А де справи ладяться, там і пісня лунає. Але про все по порядку.

Економічною візитівкою району, поза сумнівом, є ВАТ «Ковельмолоко» (в загальнорайонному показнику 92 відсотки). Торік товариство збільшило випуск продукції на 246 мільйонів гривень, що на третину більше, ніж у попередньому році. Звісно, були часи, коли на комбінаті в камерах, де нині дозрівають пікантні сири, вирощували гриби-гливи. Мало того, підприємство чекала доля збанкрутілого, якби влада району не зуміла зберегти його від розкрадання і не знайшла ефективного власника.

Нині розвиваються і Радошинське кар’єроуправління Укрзалізниці, ТзОВ «Олше», «Фомальгаут-Ковель», СЛАТ «Тур»...

Не підводять і аграрії. Минулого року вони збільшили виробництво м’яса на 20 відсотків, яєць — в 3,4 разу. Район серед лідерів по країні з вирощування волинської м’ясної породи великої рогатої худоби: сільгосппідприємства утримують майже 20 тисяч голів. Такий економічний розвиток істотно позначився на підвищенні рівня життя його мешканців. Так, середньомісячна зарплата в 2007 році зросла на 34 відсотки.

Чимало зроблено і для вирішення соціальних питань. За минулий рік у районі газифіковано сім сіл. Незабаром блакитне паливо прийде в оселі мешканців села Жмудче. Крім того, районна влада серйозно зайнялася вуличним освітленням, а на облаштування шляхів витратила майже два мільйони гривень.

Постійно поліпшується й медичне обслуговування населення. Для районних лікарень за кошти місцевого бюджету закуповують машини швидкої допомоги, а для медичних працівників деяких населених пунктів — велосипеди. Майже 70 тисяч гривень витрачено на закупівлю нового медичного обладнання, комп’ютерів, холодильників для лікувальних установ району. Ще 16 тисяч пішло на придбання 75 мобільних телефонів для керівників закладів охорони здоров’я.

Здавна відомо, де справи ладяться, там і пісня лунає. Творчі звіти аматорів сцени району завжди стають подією в області. Культура фінансується не за залишковим принципом. Протягом 2007 року капітально відремонтовано районний Будинок культури в селищі Голоби, будинки культури в селах Дубове, Дроздні, Колодяжне, Кричевичі, Любитів, Мельниця, Підріжжя та інші культосвітні установи. На що з районного і сільських бюджетів витрачено 525 тисяч гривень. Книжковий фонд бібліотек постійно поповнюється, і, до речі, в усіх 40 книгозбірнях району можна прочитати парламентську газету «Голос України».

Звичайно, чимала заслуга в здобутках депутатів і голови районної ради Миколи Гайдучика, які завжди намагаються вникнути в усі аспекти життя регіону, і з максимальною вигодою використати бюджетні кошти.

Волинська область.