Учора голови КПУ — Петро Симоненко, СПУ — Олександр Мороз, СДПУ(о) — Юрій Загородній, ПСПУ — Наталія Вітренко, інші лідери політичних партій та голови громадських організацій під час «круглого столу» підписали відкритий лист до Генерального секретаря НАТО Яапа де Хооп Схеффера проти приєднання України до Плану дій щодо членства в НАТО.

Учасники розповіли, що прохання про приєднання до ПДЧ суперечить волі країни бути постійною нейтральною позаблоковою державою, проголошеній в Декларації про державний суверенітет і закріпленій в Основному Законі. Вони зауважили, що зміст листа, направленого Президентом, Прем’єр-міністром та Головою Верховної Ради на розгляд до Бухарестського саміту, суперечить Конституції. Адже рішення про вступ до військово-політичного блоку, що передбачає делегування частини державного суверенітету або початок процедури приєднання до ПДЧ, в обов’язковому порядку вимагає попередньої згоди народу, яку може дати лише загальнонаціональний референдум. Окрім того, підписання «листа трьох» відбулося без згоди українського суспільства та парламенту.

Вони наголосили, що ухвалене за таких обставин рішення про приєднання України до ПДЧ не відповідатиме справжнім інтересам і прагненням українського народу та може спровокувати загострення суспільно-політичної ситуації в країні. А це ще більше погіршить ставлення наших громадян до Північноатлантичного альянсу та ускладнить відносини між Україною та НАТО.