Голова правління ВАТ «Газпром» Олексій Міллер і голова правління НАК «Нафтогаз України» Олег Дубина підписали угоду про розвиток відносин у газовій сфері. Про це повідомляє «Інтерфакс».

Відповідно до угоди, з березня по грудень 2008 р. в Україну буде поставлений газ центрально- і середньоазіатського походження в обсязі не менш як 49,8 млрд. кубометрів за ціною 179,5 дол. за 1 тис. кубометрів. Покупцем газу на кордоні з Україною буде НАК «Нафтогаз України». При цьому поставки середньоазіатського газу в січні-лютому в обсязі 5,2 млрд. кубометрів будуть цілком оформлені й оплачені за контрактами «RоsUкrЕnеrgо» і «УкрГазЕнерго».

Додатково до обсягів центрально- і середньоазіатського газу НАК «Нафтогаз» оформить з «RоsUкrЕnеrgо» контракт купівлі-продажу російського газу, поставленого в Україну в січні-лютому 2008 р., за базовою ціною 315 дол. за 1 тис. кубометрів, розрахунки за який можуть бути здійснені шляхом повернення відповідних обсягів газу.

З 1 квітня дочірня або афільована компанія ВАТ «Газпром» буде щорічно здійснювати прямі поставки газу промисловим споживачам України в обсязі не менш як 7,5 млрд. кубометрів (10% українського газового ринку).

Переговори щодо умов постачання газу в Україну в 2009 р. і в наступні роки триватимуть, сказано в угоді, з урахуванням кон’юнктури закупівельних цін центрально- і середньоазіатського газу, що складається. Експерти не виключають, що ціна може бути названа позахмарна, адже невідомо, за якою ціною паливо з Туркменістану, Узбекистану і Казахстану приходитиме в Росію. Що таке «європейська ціна на газ» для України в 2009 році? Раніше фахівці озвучували цифри в 350—360 дол. за тисячу кубометрів. Однак зараз — з огляду на стрімке зростання світових цін на нафту — слід очікувати, що вказана цифра може піднятися навіть до 400 дол.

Приміром, тільки цього року Казахстан планував підняти ціну на паливо для «Газпрому» до 190 дол. за тисячу кубометрів. Однак левова частка середньоазіатського газу для нас (42 млрд. куб. м на рік) припадає на поставки з Туркменістану. Тому найбільше Київ має цікавити саме ціна, озвучена Ашгабатом. Тим часом аналітики зазначають, що гра Туркменістану на різке підвищення ціни газу з 2009 року йде з подачі і згоди «Газпрому».