Полювання на неуків

Хіба не парадокс: у репетитори йдуть педагоги, які не зуміли дати необхідних знань у школі. Тобто на уроках учителеві глибоко фіолетово, як навчається Вовочка. Але якщо недоумок потрапляє в його, репетиторські руки, неук починає знімати зірки з неба.

Від чого таке перетворення, гадаю, зрозуміло — гроші й тільки вони роблять ментора більш старанним, терплячим. Він готовий годинами просиджувати з ледарем, втовкмачуючи в його голову елементарні речі. На що в школі у нього немає ні часу, ні бажання.

Мета репетитора — допомогти чаду одержати студентський квиток.

— Уявляєте, вчитель фізики, котрий зовсім не звертав уваги на мого сина, раптом запропонував свої послуги в позаурочний час, — розповідає Олександра Луківна. — За 60 гривень він готовий щодня працювати по дві години з моїм «тупоголовим», як педагог одного разу висловився.

Це недорого. Але так оцінив себе цей фізик. Інші вчителі заламують суми набагато солідніші.

А чи не спеціально окремі викладачі доводять дітей грошовитих батьків до статусу хронічного невстигаючого, щоб потім перетворити їх на дійну корову?

Ніяк не збагну, як двієчник Вовочка, поспілкувавшись із репетитором із сусідньої (а то і своєї!) школи може перетворитися на успішного абітурієнта, а потім і студента престижного вузу.

Іван ІЛЛЯШ.

Кінчайте з неподобством!

Шановна «Освіта»!

Пише тобі випускник Міжрегіональної академії управління персоналом (МАУП) 2006 року. Я один із більш як 4,5 тисячі спеціалістів, що не отримали дипломів.

Після програних процесів в Київських господарчому та Апеляційному судах, Міністерство освіти і науки за тодішнього міністра Ніколаєнка подало касацію в Вищий Адміністративний Суд України. МОН приводить свої аргументи, але істина в тому, що колишні студенти не повинні бути цапами-відбувайлами. Існує чітка процедура, якщо у вуза є проблеми: студентів переводять в інші заклади, де вони продовжують навчання. Але щоб люди закінчили вуз і не отримали дипломів... Це нонсенс!!! Уявіть ситуацію, коли цей суд прийме рішення не на користь студентів. Це буде катастрофа. Підуть тисячі звернень в Європейський Суд. Ганьба буде на весь світ, престижу держави буде вкотре завдано величезної шкоди.

Звичайно, ніхто немає права тиснути на суд. Але правда в тому, що час покінчити з цим неподобством.

Я дуже сподіваюсь, що парламентська газета допоможе нам відновити справедливість.

О. СЕГЕДА.

Дніпропетровськ.