Ще третього березня вивели в поле посівні агрегати у половині господарств південного на Вінниччині Ямпільського району. «Торік нас так припекла спека, що втратили половину річного валового виробництва зерна, — каже заступник начальника районного управління сільського господарства Василь Рочняк. — Зібрали лише 40 тисяч тонн зернових. Тому, як тільки блиснуло сонце, поспішили в поле».

Прогнози на нинішню весну також невтішні. За словами співрозмовника, у грунті лише 60 відсотків необхідної до потреби вологи. А глибинної, яка живить кореневу систему, ще менше. «Хто раніше посіє, в того насіння хоч трохи спіймає вологу...». Саме з цієї причини площі ранніх ярих культур звели до мінімуму. Вони не такі витривалі, як озимі, посіви яких збільшили на 20 відсотків.

А ось ділянки ріпаку у районі розширили аж удвічі. Ця культура найбільше виручає господарства, такої високої ціни, як на ріпак, нема на жоден інший вид зернобобових.

У районі майже завершили підживлення озимих: з 14 тисяч гектарів залишилося внести поживу на двох тисячах. «З власного досвіду переконалися, що раннє підживлення набагато ефективніше», — уточнює Василь Рочняк.

Крім Ямпільського району, вибірково сіють ярі ячмінь, овес та однорічні трави у господарствах Теплицького, Калинівського та Тиврівського. Фахівці обласного управління сільського господарства рекомендують аграріям максимально використати наявну у грунті вологу. Мокрої весни, за прогнозами, не передбачається. Запаси вологи незначні — у південних районах поодинокі дощики промочили грунт на 4—5 сантиметрів. Не дивно, що над полями за агрегатами уже тягнеться курява.

Вінницька область.