Комітет Верховної Ради з питань соціальної політики та праці рекомендує Верховній Раді прийняти за основу законопроект про внесення змін до статей 5 та 8 Закону «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям», яким пропонується з 1 січня 2009 року надавати державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям, виходячи з розміру прожиткового мінімуму.

Автор законопроекту, народний депутат М. Папієв, аргументував необхідність прийняття законопроекту тим, що «до стабілізації економічного становища в Україні розмір державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям визначається, виходячи з показника рівня забезпечення прожиткового мінімуму, який затверджується одночасно з прийняттям закону про державний бюджет на відповідний рік».

За його розрахунками, реалізація законопроекту потребуватиме виділення з держбюджету близько 1 мільярда 537 мільйонів гривень. Комітет Верховної Ради підтримав законодавчу пропозицію, спрямовану на посилення соціального захисту малозабезпечених сімей, а також дотримання вимог Конституції, Закону «Про державні соціальні стандарти та державні соціальні гарантії», згідно з якими розміри державних соціальних допомог не повинні бути нижчими за прожитковий мінімум, встановлений законом.

***

Комітет Верховної Ради з питань податкової та митної політики рекомендує парламенту прийняти за основу проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв’язку з приєднанням до Конвенції про тимчасове ввезення». Законопроект (реєстр. номер 2142) розроблено урядом для приведення Митного кодексу та Закону «Про транзит вантажів» у відповідність із Законом «Про приєднання України до Конвенції про тимчасове ввезення». На засіданні комітету зазначалося, що Конвенція про тимчасове ввезення (Стамбульська конвенція), що набрала чинності у 1993 році, передбачає застосування системи гармонізованих спрощених митних процедур шляхом використання єдиного міжнародного митного документа — карнету А.Т.А. Система А.Т.А. застосовується 56 країнами, у тому числі Російською Федерацією, наголошували народні депутати, і «дозволяє шляхом використання стандартного митного документа замінити національні митні декларації та ідентифікувати товари, що тимчасово ввозяться чи вивозяться з митної території країн, які є сторонами конвенції».

На засіданні також вказувалося, що прийняття законопроекту створить сприятливі умови для тимчасового безмитного ввезення товарів через усунення перешкод, що виникають при оформленні митної декларації за встановленою в кожній країні формою під час ввезення товарів у цю країну. А також при сплаті митних податків і зборів у разі невивезення товарів в обумовлений термін, що сприятиме розвиткові міжнародної торгівлі.

***

Комітет Верховної Ради з питань аграрної політики та земельних відносин рекомендує парламенту прийняти в цілому законопроект «Про внесення змін до статей 116, 124 Земельного кодексу України» (щодо набуття права оренди земельних ділянок за результатами аукціону). Законопроектом (реєстр. номер 1368) передбачається уточнити положення Земельного кодексу з питань набуття права оренди земельних ділянок за результатом аукціону.

На засіданні один із авторів проекту, народний депутат В. Бевзенко, зазначив, що «суть змін полягає у приведенні у відповідність окремих норм Земельного кодексу з Законом «Про оренду землі» в частині набуття права оренди земельних ділянок на аукціонах та визначити, в яких випадках юридичні та фізичні особи можуть набувати в оренду земельні ділянки без проведення аукціону». Це, на його думку, «дасть можливість усунути суперечності між окремими статтями цих законодавчих актів та розблокувати питання передачі в оренду земельних ділянок юридичним та фізичним особам, які отримали дозволи (ліцензії) для добування корисних копалин та спеціальне водокористування».

Крім того, наголошували члени комітету, законопроект допоможе врегулювати питання, передбачивши, що аукціони з продажу права оренди проводяться лише за наявності розробленої документації з землеустрою щодо відведення земельної ділянки. Комітет також вважає, що прийняття законопроекту сприятиме запобіганню негативних економічних наслідків, зумовлених недосконалістю законодавства при набутті права оренди земельних ділянок на аукціонах тощо.

***

Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони розглянув питання про стан підготовки змін до Закону «Про Державний бюджет України на 2008 рік та про внесення змін до деяких законодавчих актів України» в частині фінансового забезпечення потреб національної безпеки і оборони.

Члени комітету заслухали доповіді керівників міністерств та інших центральних органів виконавчої влади. Народні депутати відзначили, що запити розпорядників бюджетних коштів щодо асигнувань на 2008 рік відповідно до чинних державних програм і нормативів забезпечення військ не знаходять належної підтримки в уряді.

Комітет наполягає на 100-відсотковому забезпеченні фінансування критично важливих напрямів, передусім: грошового забезпечення військовослужбовців і оплати праці працівників, будівництва і придбання житла, технічного переоснащення парку ОВТ, утилізації ракет, боєприпасів, протипіхотних мін, ракетного палива. За попередніми оцінками, які можуть бути уточнені урядом при доопрацюванні проекту змін до державного бюджету, члени комітету вважають, що для фінансування вказаних критично важливих напрямів необхідно додатково виділити: Міноборони — 7,5 млрд. грн.; Службі безпеки — 1,5 млрд. грн.; Службі зовнішньої розвідки — 120 млн. грн.; Мінпромполітики — 47,7 млн. грн.; Національному космічному агентству — 115 млн. грн.; Держслужбі спеціального зв’язку та захисту інформації — 111 млн. грн.; адміністрації Державної прикордонної служби — 351 млн. грн.; Управлінню держохорони —91,6 млн. грн.; Державній спеціальній службі транспорту — 28,3 млн. грн.

Комітет також вважає необхідним при підготовці змін до Закону «Про Державний бюджет на 2008 рік та про внесення змін до деяких законодавчих актів України» вилучити із нього норми, які погіршують визначені чинними законами стандарти соціального захисту. А саме: скасування компенсації за речове майно; визначення Кабміном всупереч чинному законодавству розміру оплати путівок; скасування гарантованого для військовослужбовців, звільнених з військової служби у зв’язку з реформуванням Збройних Сил, права на отримання житла протягом трьох років; обмеження пільг в оплаті житлових та комунальних послуг, безоплатного проїзду, пільгового санаторно-курортного лікування.

***

Учора відбулося засідання Комітету Верховної Ради з питань охорони здоров’я з обговорення стану виконання постанови Верховної Ради «Про невідкладні заходи щодо збереження цілісності лікувального комплексу Української дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит» та доручення Президента щодо розробки та затвердження державної програми розвитку УДСЛ «Охматдит» на 2006-2011 роки. В засіданні комітету також взяли участь представники Міністерства охорони здоров’я та Академії медичних наук, провідні спеціалісти в галузі педіатрії.

Інформаційне управління апарату Верховної Ради.