Робота народних депутатів — не лише сесійні засідання у будинку під скляним куполом на вулиці Грушевського чи у парламентських комітетах. Вони не тільки пишуть законопроекти, аналізують правове поле країни, а й дбають про своїх виборців. Яскравий приклад — народний депутат Олег Ляшко (фракція БЮТ). Він доволі часто буває на Чернігівщині й добре знає проблеми, які непокоять жителів краю.

Із звернення народного депутата Олега Ляшка до Першого віце-прем’єр-міністра Олександра Турчинова: «... Виконання функцій обласного закладу з надання акушерсько-гінекологічної допомоги населенню покладено на пологовий будинок міста Чернігова, в якому щорічно лікується близько 1600 жінок із сільської місцевості, що становить майже 30 відсотків від усієї кількості пролікованих жінок у цьому закладі. Враховуючи, що демографічна ситуація в області через забруднення значних територій внаслідок аварії на ЧАЕС одна з найгірших у державі, багато жінок, котрі народжують дітей, потребують висококваліфікованої медичної допомоги, яку неможливо надати в районних лікарнях. Через це показники материнської та дитячої смертності в області залишаються значними...

... Чернігівська обласна рада... кілька разів зверталася до керівництва держави з проханням дати відповідні доручення щодо фінансування з державного бюджету будівництва акушерсько-гінекологічного корпусу, що сприятиме підвищенню рівня народжуваності в сільській місцевості. Та, незважаючи на відповідні доручення Прем’єр-міністра у травні минулого року, питання залишається невирішеним.

Торік з ініціативи голови Чернігівської обласної ради Наталі Романової на виготовлення проектно-кошторисної документації для будівництва акушерсько-гінекологічного корпусу з обласного бюджету виділено 600 тисяч гривень (загальна вартість виготовлення проектно-кошторисної документації — 1,2 мільйона гривень). Проте через істотну вартість (орієнтовно близько 40 мільйонів гривень) здійснити будівництво такого об’єкта за рахунок коштів місцевого бюджету неможливо.

... Прошу вас, Олександре Валентиновичу, дати доручення Міністерству фінансів під час внесення змін до Закону «Про Державний бюджет України» передбачити окремим рядком цільові кошти в сумі 10 мільйонів гривень на виготовлення проектно-кошторисної документації та фінансування будівництва акушерсько-гінекологічного корпусу на 120 ліжок на базі Чернігівської обласної лікарні, де планується розмістити також пологове відділення, відділення екстрагенітальної патології, гінекологічне відділення, відділення інтенсивної терапії та реанімації, відділення інтенсивної терапії та реанімації для новонароджених».

В іншому зверненні Олег Ляшко звертає увагу на таке: «В Сосницькому районі Чернігівської області склалася критична ситуація з надання медичних послуг населенню. Передусім вона зумовлена нестачею лікарів у Сосницькій ЦРЛ. На даний час не вистачає лікарів таких важливих спеціальностей, як хірургія, терапія, педіатрія. Близько половини працюючих лікарів мають пенсійний чи близький до нього вік. Через відсутність лікарів закрито інфекційне відділення, перебувають під загрозою закриття пологове, хірургічне відділення.

Ліквідація цих основних відділень призведе до закриття Сосницької ЦРЛ, яка має одну з найпотужніших матеріально-технічних баз серед північних районів області. Хоча за умови повного забезпечення медичними кадрами цей заклад, враховуючи зручне географічне розташування Сосниці, міг би стати міжрайонним центром з питань охорони здоров’я. Та молоді спеціалісти не бажають їхати в район через відсутність житла.

Усвідомлюючи критичну ситуацію, селищна рада рішенням від 6 лютого 2008 року передбачила виділення коштів у сумі 70 тисяч гривень на проектування 8-квартирного житлового будинку для працівників гуманітарної, соціальної сфери. Погоджено також питання виділення земельної ділянки під забудову. Орієнтовна вартість будівництва становить 2 мільйони гривень.

Зважаючи на викладене, прошу Вас, шановний Олександре Валентиновичу, дати доручення під час внесення змін до Закону «Про Державний бюджет» передбачити цільові кошти в сумі 2 мільйони гривень на фінансування будівництва житлового будинку для працівників гуманітарної, соціальної сфери у селищі Сосниця Чернігівської області».

А ось інша проблема, яка хвилює народного депутата: «Шановний Олександре Валентиновичу! Через вкрай недостатні обсяги фінансування ремонтних робіт на основних місцевих дорогах Чернігівської області протягом багатьох років переважна більшість із них має незадовільний стан покриття, що викликає численні скарги населення та заважає розвитку виробництва. У зв’язку з цим, з метою покращення соціально-економічної ситуації в області, прошу Вас дати доручення Укравтодору та Мінфіну вишукати можливість збільшити фінансування на відновлення асфальтобетонного покриття доріг у Чернігівській області й виділити у 2008 році додаткові кошти:

Сосницький район (7 кілометрів — 4,35 мільйона гривень),

Срібнянський район (2,5 кілометра — 1,5 мільйона гривень),

Варвинський район (27,5 кілометра — 16,5 мільйона гривень),

Прилуцький район (26 кілометрів — 15,6 мільйона гривень),

Борзнянський район (45 кілометрів — 27 мільйонів гривень),

Коропський район (32,5 кілометра — 19,5 мільйона гривень),

Бахмацький район (25,5 кілометра — 15,3 мільйона гривень),

Талалаївський район (12 кілометрів — 7,2 мільйона гривень),

Носівський район (56 кілометрів — 33,6 мільйона гривень).

Всього першочергових робіт на загальну суму 140,5 мільйона гривень потребує 234 кілометри доріг Чернігівської області».

Народний обранець прагне допомогти жителям області вирішити й інше наболіле питання, а тому звертається до керівництва уряду: «Станом на початок 2008 року майже дві третини Чернігівської області, переважно сільські населені пункти, залишаються не газифіковані. Пояснюється це не лише нестачею коштів відповідної державної субвенції на будівництво підвідних газопроводів до сіл, а й відсутністю достатньої кількості автоматичних газорозподільних станцій (АГРС). Та оскільки вартість проектування і будівництва однієї АГРС становить понад 8 мільйонів, відшукати такі значні кошти в місцевих бюджетах неможливо...

Аби розв’язати проблему газифікації десятків сіл Чернігівської області, в яких проживають десятки тисяч людей, прошу Вас, шановний Олександре Валентиновичу, дати доручення НАК «Нафтогаз України» під час формування плану витрат на 2008 рік врахувати видатки на: будівництво АГРС під селами Курінь Бахмацького району, Комарівка Борзнянського району, Вертіївка Ніжинського району, Обухове Талалаївського району».

Не оминув увагою Олег Ляшко і ювілей обласного центру. Він звертається до першого віце-прем’єра: «Враховуючи історичне, культурне, соціально-економічне значення Чернігова, міська рада... виступила з ініціативою про відзначення на державному рівні 1100-річчя першої літописної згадки про місто...

На виконання постанови Верховної Ради від 12 квітня 2007 року Кабінет Міністрів утворив організаційний комітет та розробив заходи з відзначення цієї знаменної дати. Перелік зазначених заходів на суму 106,2 мільйона гривень був направлений у Міністерство фінансів та інші відомства для врахування його під час складання державного бюджету на 2008 рік і передбачав, зокрема, фінансування:

— робіт, пов’язаних із відновленням функціонування каналізаційного колектора міста Чернігова в сумі 15,4 мільйона гривень;

— реконструкції доріг центральної частини міста Чернігова, що суміщаються з національними та регіональними дорогами, у сумі 40 мільйонів гривень;

— реконструкції історичної частини міста, пам’яток архітектури, музеїв тощо в сумі 50,8 мільйона гривень.

Та, на жаль, Законом «Про Державний бюджет на 2008 рік» кошти на відзначення 1100-річчя першої літописної згадки про місто Чернігів не передбачені.

Зважаючи на викладене, прошу Вас, шановний Олександре Валентиновичу, дати доручення Міністерству фінансів під час внесення змін до Закону «Про Державний бюджет» передбачити окремим рядком цільові кошти в сумі 106,2 мільйона гривень на відзначення 1100-річчя першої літописної згадки про місто Чернігів».

Народний обранець піклується і про вшанування пам’яті Миколи Гоголя. Він пише у листі на ім’я Першого віце-прем’єр-міністра: «На виконання Указу Президента від 18 серпня 2006 року «Про відзначення 200-річчя від дня народження Миколи Васильовича Гоголя» розпорядженням Кабінету Міністрів від 30 серпня 2007 року в державному бюджеті на 2008 рік на ці цілі передбачена субвенція в розмірі 200 мільйонів гривень, розпорядником якої є Міністерство культури і туризму.

Однак кошти ці чомусь повністю планується спрямувати на реставраційні та інші роботи на об’єктах лише Полтавської області, де народився М. Гоголь. При цьому жодної копійки з вищезгаданої державної субвенції не передбачається спрямувати на Чернігівську область, де з 1821-го по 1828 роки М. Гоголь навчався у Ніжинській гімназії вищих наук і де він сформувався як особистість. Адже саме у Ніжині М. Гоголь написав свої перші літературні твори, на сцені гімназійного театру він уперше виступив як актор і режисер-постановник вистав. Пам’ять про М. Гоголя увічнена у музейних експонатах, бібліотечних фондах, назві вулиць тощо.

Зважаючи на викладене, просив би Вас, шановний Олександре Валентиновичу, дати доручення Міністерству фінансів збільшити на 10,68 мільйона гривень обсяг відповідної державної субвенції для проведення будівництва, капітального ремонту та заходів у Ніжинському державному університеті імені Миколи Гоголя».

На завершення хочу підкреслити: Перший віце-прем’єр-міністр Олександр Турчинов уважно поставився до звернень народного депутата Олега Ляшка. По кожному з них він дав доручення відповідним міністерствам і відомствам і поінформував про це народного обранця.