Законодавці футбольної моди протягом останніх шести років — іспанці (чинні чемпіони світу та переможці двох першостей Європи) — завершили цей яскравий період у своїй біографії. А от бразильський мундіаль може увійти до історії завдяки хвацькому футболу і несподіваним результатам.
Лише два матчі провели титуловані королі з Іспанії, а вже склали свої повноваження навіть математично. Чилійці були краще заряджені на боротьбу, а чемпіони немов вичавили із себе все. Вони вже не були свіжими і гострими, якими їх звикли бачити, коли піренейці використовували всі свої козирі, демонструючи постійний контроль м’яча. Їм мало що вдавалося, адже бойовитий суперник чинив пресинг, закривав зони й повністю пристосувався до манери гри супротивника.
Клас іспанських гравців тут не допоміг. Чилійці завжди були кусючими, а цього разу ще й завелися не на жарт. Отож, результат було зроблено у першому таймі, коли Варгас і Арангіс забили по м’ячу. Потім чилійці перейшли на контратаки, якими вони серйозно тривожили суперника. У деяких відрізках поєдинку Іспанія просто нічого не могла вдіяти — навіть наблизитися до воріт південноамериканців. У кінцівці зустрічі піренейці перейшли винятково на удари здалеку, але воротар чилійців працював упевнено.
Другу перемогу поспіль на чемпіонаті світу в Бразилії здобула збірна Нідерландів, якій тепер лише диво може перешкодити вийти до плей-оф з першого місця. Стартовий матч за участю цієї збірної був яскравим, із тих, що запам’ятовуються. Таким самим виявився і другий — проти Австралії. Щоправда, перемога далася важко. Не так, як це було в матчі проти чинних чемпіонів світу.
Відкривши рахунок у середині першого тайму, підопічні ван Гаала відразу пропустили у відповідь, і нічийний рахунок зберігся до перерви. На другий тайм «помаранчеві» вийшли з оновленою тактичною схемою, і звичні 4-3-3 принесли результат. Щоправда, спочатку австралійці вийшли вперед, реалізувавши пенальті. Але через кілька хвилин ван Персі відновив статус-кво, а потім Депай завдав переможного удару здалеку.
Австралія провела добротний матч, була близькою до створення сенсації, однак зупинити команду з країни тюльпанів і сиру підопічним Ангелоса Постекоглу все-таки не вдалося. Отже, Чилі та Нідерланди — у плей-оф, а Іспанія та Австралія збираються додому. От лише «товариський матч» ще зіграють між собою.
 
Чилієць Едуардо Варгас відкрив рахунок у зустрічі з іспанцями.
***
Доля хорватів — у їхніх руках
Збірна Камеруну, котра ще до початку чемпіонату вважалася аутсайдером квартету, за підсумками другого туру достроково втратила шанси на вихід до плей-оф. І якщо з Мексикою багато в чому завдяки арбітру, який не зарахував два голи Дос Сантоса, «Неприборкані леви» боролися до кінця, то в матчі проти Хорватії вони розсипалися досить швидко.
Хоча починалося для них усе непогано. Камерун видав потужний старт, притиснув хорватів до воріт, обклав стандартами й... пропустив у першій же контратаці. Зусилля партнерів завершив Олич. Навіть гіпотетичних шансів на продовження боротьби позбавив своїх партнерів Алекс Сонг: найдосвідченіший і, мабуть, найкласніший за відсутності  Ето’о гравець заробив зовсім непотрібне вилучення під завісу першого тайму.
А в дебюті другої половини зустрічі Ітандж привіз гол сам собі, знявши всі питання про переможця. Надалі хорвати грали собі на втіху, і залишалося лише два запитання: скільки в підсумку вони заб’ють і чи зможуть африканці відповісти бодай одним влученням. Забили ще два, й обидва м’ячі — на рахунку Манджукича.
А Камерун так і не зміг підібрати ключі до воріт Плетикоси і ризикує поїхати додому не лише без бодай одного очка, а й навіть жодного разу не вразивши ворота суперника. Доля хорватів — у їхніх руках: потрібно обіграти в останньому турі Мексику. Нічия команду Ковача не влаштує, а пробити Гільєрмо Очоа, як відомо, надто непросто. Неймар і вся бразильська компанія не зуміли, подивимося, чи поталанить це зробити доброму стрільцеві Манджукичу і його колегам.
 
Маріо Маджукич (ліворуч) двічі та Іван Перішич одного разу влучили у ворота камерунців.

Фото www.uefa.com.