Державна політика у сфері міграції потребує вдосконалення, і назріла потреба створити єдиний орган виконавчої влади з питань міграції. На цьому наголошували учасники «круглого столу», який провів Комітет Верховної Ради з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин.

На сьогодні, наголосив голова комітету Ігор Шаров, вирішення проблеми міграції входить до функціональних обов’язків шести міністерств та відомств України —МВС, МЗС, Держприкордонслужби, СБУ, Мінпраці і соціальної політики, Держкомітету у справах національностей та міграції. Однак для кожного з цих відомств контроль над міграційними процесами не є головним, відтак, відповідальність за вирішення міграційних проблем стала колективною. Тим часом проблема нелегальної міграції щороку набуває в Україні більшої гостроти. У 2007 році понад мільйон іноземців, які перетнули державний кордон України, не покинули нашу державу у визначений законодавством термін. Виникає запитання — яка їхня доля і що вони роблять в Україні? Неважко здогадатися, що частина нелегальних мігрантів стають порушниками закону: за даними МВС, до кримінальної відповідальності притягнуто 52 тисячі нелегальних мігрантів, а понад дві тисячі торік у примусовому порядку видворено з України. «Якщо ці цифри відповідають дійсності, то через декілька років Україна буде заселена вже не громадянами України, а стане суцільним транзитним болотом», — сказав І. Шаров.

У свою чергу, Уповноважений Верховної Ради з прав людини Ніна Карпачова після зустрічі з Головою Верховної Ради, Президентом, прем’єром внесла подання до глави держави про створення державної міграційної служби в Україні і розробку основних засад міграційної політики. Вона також звернула увагу на проблему українських трудових мігрантів за кордоном. За статистичними даними, на роботу за межі України виїхало 5—7 млн. наших співвітчизників. А наша держава, за даними ООН, перебуває у першій п’ятірці країн, котрі приймають мігрантів. Отож, наголосила Н. Карпачова, розробка законопроекту про основні засади державної міграційної політики — це справа честі не лише уряду, а й народних депутатів, передусім членів профільного парламентського комітету.

За підсумками «круглого столу» прийнято рекомендації до органів державної влади.