В офісі Федерації хокею України відбулася робоча нарада представників клубів країни. Говорили про створення нової ліги. Планується відмовитися від практики вступних внесків. Ліга візьме на себе оплату суддівства та перейматиметься розробкою медійної програми. Мета — забезпечити телевізійні трансляції матчів на безоплатній для клубів основі.

Робоча назва нової організації — Українська хокейна ліга. Проте, остаточні рішення, зокрема, й організаційно-правову форму структури, оприлюднять пізніше.

Бажання виступати наступного сезону у національному чемпіонаті висловили 10 клубів: «Компаньйон-Нафтогаз», «Сокіл», «Генерали» (усі — Київ), «Білий Барс» (Біла Церква), «Донбас» (Донецьк), «Динамо» (Харків), «Альтаїр» (Дружківка), «Кременчук», «Сталь» (Дніпродзержинськ), «Леви» (Львів). До речі, львів’яни планують проводити домашні матчі в столиці.

До 30 червня колективи мають письмово підтвердити участь у чемпіонаті. До цього часу робоча група направить командам проекти регламентних документів і принципи формування календаря змагань.

Наступну нараду представників клубів заплановано на 1 липня. На ній учасники обговорять проект регламенту змагань і питання, що стосуватимуться організації.

Звичайно, хочеться побажати успіху новій спробі відродити національний турнір, надати йому здорового імпульсу. Однак виникає запитання: чи знайдуться кошти у команд, де вони братимуть виконавців? Адже попередній турнір фінішував лише з п’ятьма колективами...

Увагу привертає присутність у числі бажаючих взяти участь у чемпіонаті УХЛ «Донбасу». Річ у тім, що власник клубу Борис Колесніков не погодився, щоб його підопічні приймали суперників у чемпіонаті Континентальної хокейної ліги на нейтральних майданчиках. Тому донеччани беруть річну паузу у турнірі КХЛ, а багатьом гравцям колективу дозволено на рік укладати контракти з іншими клубами. Ну, а з тих, що залишаться, та хокеїстів донецької «Молодої гвардії» (знялася з турніру Всеросійської хокейної ліги) і складатиметься змінений «Донбас», котрий гратиме в українських змаганнях.

До речі, тренер команди росіянин Андрій Назаров, котрий сидів на двох стільцях — в клубі і збірній України, де нічого путнього так і не досяг, — поспішно залишив донецький хокейний «корабель» і вже очолив казахстанський «Барис».

Ніхто не заперечує, що участь у таких сильних лігах, як потужна міжнародна КХЛ, дуже корисна. Але, можливо, така складна ситуація піде на користь справі. І почне відроджуватися гра на теренах України, поступово міцнітимуть клуби і розвиватиметься дитячо-юнацький хокей, який в нашій країні має давні і славні традиції.