Бізнес-конфлікти в Україні дедалі частіше набувають нецивілізованих форм. Черговим прикладом такого способу «ведення бізнесу» став замах на життя Дмитра Фоменка, президента дніпропетровського банку ЗАТ «Фінансовий Союз Банк» («ФСБ»). Від вибуху, який пролунав 27 лютого о 23.45 поряд із авто Дмитра Фоменка, посипались шибки в сусідніх будинках і мало не перевернуло маршрутне таксі, що стояло поруч. Сам банкір дивом залишився живим, отримавши контузію та незначні ушкодження тіла.

За словами Дмитра Фоменка, цей вибух, ймовірно, є наслідком його відмови співпрацювати з одним із банків та погодитися на умови, які були запропоновані куратором даної структури й більш нагадували «плату за кришування». Саме після цих подій чотиримісячної давності на «Фінансовий Союз Банк», як вважає Дмитро Фоменко, почав чинитися тиск, зокрема, з боку Генеральної прокуратури України.

Незважаючи на відсутність будь-яких претензій, які стосувалися б напряму діяльності банку чи його менеджменту, в ЗАТ «Фінансовий Союз Банк» почали проводити виїмки та обшуки в рамках розслідування справи, «відкритої проти іншого київського банку, до якого ЗАТ не має ніякого стосунку».

Співробітники прокуратури вилучили реєстр клієнтської бази (що є конфіденційною інформацією), документи, пов’язані з розвитком банку, печатку банку й сервер, без яких банківська установа взагалі паралізована і не може функціонувати. Потрусили обшуками й квартири акціонерів... Як наслідок — банк втратив й продовжує втрачати своїх клієнтів. «Наші клієнти відчувають, що не можуть себе захистити. Зі свого боку, в даній ситуації ми також не можемо захистити ні себе, ні їх... Тому й вирішили відкрито через ЗМІ звернутись до громадськості», — коментує президент «Фінансового Союз Банку».

Юристам «Фінансового Союз Банку» не залишається нічого іншого окрім того, як оскаржувати вищеперелічені дії прокуратури в судах, звертатися до вищих органів влади, на ім’я Прем’єр-міністра, в Комітет з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією. «Хоча суди заборонили проводити слідчі дії й визнали протиправними виїмки та обшуки, все ж апелювати далі стає неможливим... Адже, зважаючи на тиск прокуратури, про яку «законність» може бути мова?», — прогнозує присутній на прес-конференції Дмитро Тицький, юрисконсульт «Фінансового Союз Банку».

Сам факт вибуху Дмитро Фоменко не пов’язує безпосередньо з діями Генеральної прокуратури України, вважаючи їх наслідком нездорової конкуренції та способом залякування. «Механізм відомий — вирішення питань через силові структури. Всі учасники (які брали участь у тиску на банк) є вихідцями з Донецького регіону... Такі методи (тиск через силові органи, замах на життя) виходять за будь-які рамки», — зазначив президент банку, вважаючи, що саме таким чином з ним хочуть «порахуватись або переконати погодитись на якісь умови».

У результаті — буквально за кілька місяців ЗАТ «Фінансовий Союз Банк», який у 2007 році з малої групи банків перейшов до середньої з високою міжбанківською оцінкою — 2 (найвища — 1), про що свідчать перевірки Нацбанку України, Головної податкової адміністрації України, Пенсійного фонду та інших галузевий органів, — сьогодні практично став аутсайдером банківської системи України. Жертвами дій, спрямованих проти діяльності ЗАТ «Фінансовий Союз Банк», стали і керівництво банку, і його акціонери, клієнти. Найприкріше те, що від ризику опинитись у схожій ситуації не захищена жодна банківська структура України.