Наливає «Французький бульвар»

Міжнародна виставка-симпозіум «ВИНО І ВИНОРОБСТВО» з дегустаційним конкурсом «Одеська затока» стали вже традиційними. Але на початку минулого лютого це свято виноробів України, Росії, Молдови, Грузії, а також колег із усіх виноробних країн і провінцій Європи стало особливим. Адже напередодні стало відомо, що Україні дають добро на вступ до Світової організації торгівлі. Що думають про це наші кращі винороби?

— Вступ до СОТ, — коментує виконавчий директор підприємства з торговельною маркою «Французький бульвар» Шота Рубенович Гулієв, — це ж цілий комплекс послідовних і дуже відповідальних кроків для кожної галузі і виробництва. Відомо, що новачки, котрі бажають собі добра, затрачають не менш як п’ять років, щоб упевнено посісти свої місця у світі вільної торгівлі, не боячись ні відкритого ринку, ні конкуренції. А ТМ «Французький бульвар» почала цей шлях на початку нового століття, коли ми приступили до докорінної реконструкції всіх технологічних процесів. Побудовано сучасний виноробний комплекс у селі Розівка потужністю до 1 млн. дал на рік. Він оснащений сучасними лініями переробки винограду, пресами італійських і французьких виробників, величезним парком ємностей з нержавіючої сталі, бочками французького і португальського виробництва. У стінах цього комплексу ми фактично зібрали все краще, що є у світових технологіях виноробства. Та не забувайте: воно починається з виноградарства. Першими на степовому півдні України ми придбали кращі французькі саджанці сортів Каберне, Мерло, Шардонне, Совіньйон... Сьогодні це вже сотні тисяч плодоносних кущів у різних кліматичних мікрозонах Одеської області: у Великій Долині Овідіопольского району, у Розівці і Долинці — Саратського. Сумарна площа цих європейських виноградників — 2500 га. Вони обробляються відповідно до традиційно суворих правил ЄС: без зрошення, без застосування шкідливих хімікатів! Збирання спілих грон — тільки дбайливими людськими руками, з негайною доставкою врожаю на переробку!..

— Чи правда, що первинне виноробство — основна вітчизняна виноробна проблема?

— Звичайно, без виноматеріалів високої якості не буває класних вин. Тому реконструкцію ми розпочали з цього технологічного ланцюга. Ягоди пресуємо тепер на найкращому імпортному обладнанні вакуумним способом. А він чудовий абсолютно чистим соком, без дроблення кісточок і плодоніжок. Сік надходить у сучасні виніфікатори з нержавіючої сталі, де триває процес бродіння червоних і білих вин. Такий рівень обробки винограду застосовується у Шампані, на Південному Рейні й у Токаї. До речі, як і у французьких колег-виноробів, наш новий завод розташований буквально поруч з виноградниками. А це дає нам право використовувати французьку систему точного походження кожного вина, коли на етикетці вся його «біографія» — аж до вказівки рідного винограднику.

— Шота Рубенович, пам’ятаю, в одному з поздоровлень генеральному директорові об’єднання Рубену Вартановичу Гулієву з нагоди його золотого ювілею були такі рядки: «Сік — половина великої справи, у бочках дубових — праця винороба...»

У «Французького бульвару» унікальний бочковой парк з французького, іспанського, угорського і американського дуба. Сьогодні на видержці стоять сотні тисяч дал вина. У процесі виготовлення вин використовуються кращі у світі технології: дріжджі французького виробництва, італійські фільтри для очищення й освітлення, багато інших нововведень. У загальному обсязі виробництва неухильно зростає частка видержаних вин. Це тенденція часу. Її виявляє наша нова винна колекція — «Specіal Edіtіon».

Уже є чимало приємних відгуків про цю колекцію, пощастило продегустувати кілька вин «Specіal Edіtіon» на нашій черговій виставці «Вино і виноробство». Ці новинки торговельної марки «Французький бульвар» справді викликають непідробний інтерес! А як їх оцінюють професіонали?

— Колекція «Specіal Edіtіon» містить у собі сухі сортові вина, а також шампанське брют і напівсолодке. Їхня загальна особливість полягає в купажі (поєднанні) витриманого — не менш року — і молодого вина. Точне походження — виноградники біля села Велика Долина Овідіопольського району. У технології виготовлення застосовані сучасні методи обробки і фільтрації, що дало можливість повністю звільнити продукт від мікроорганізмів, здатних негативно вплинути на саму природу вина. Після купажу вино обов’язково «відпочиває» більше 45 днів. Красивою упаковкою, оригінальною натуральною пробкою ми підкреслюємо класичний стиль цих вин. Споживач знайде в них те, про що говорять на своїй мові дегустатори-професіонали: тонкий у розмаїтості відтінків, але потужний ароматичний букет, рідкісну для степового півдня України повнотілість, смакову округлість вина. Не випадково червоне шампанське брют з цієї колекції здобуло вищу нагороду дегустаційного конкурсу «Одеська затока» — Гран-прі. А тихі сортові вина «Specіal Edіtіon» — золоті медалі.

От і вирішено: із шампанським від «Французького бульвару» варто підняти тост за успіх України у СОТ!

На знімку: автоматизована лінія розливу.