Чотирирічний непосидючий одесит Максимко викликав усмішки в дорослих відпочивальників санаторію своїми дитячими фантазіями та сприйняттям довкілля. То в тихому плесі водойми він ловив вудкою хмаринки, то уявив військом стрункі сосни навколо оздоровниці. Доки хлоп’я намотувало кола доріжками соснового бору, запитала його маму, чим привабило їх Полісся.

— Як вам хочеться до моря, так само й нам хочеться екзотики, лісу. Тим паче, що місця навколо санаторію справді дуже гарні. Та й повітря чудове, вода цілюща, — відповіла одеситка (також погоджуються з нею ті, хто приїхав із Севастополя та Запоріжжя). — І люди тут привітні, тож на осінь приїдемо сюди з сином знову.

Персонал санаторію «Червона калина», що поблизу села Жобрин Рівненського району, — майже весь складається з місцевих мешканців. Від них почула чимало легенд про цілющі властивості місцини, де нині оздоровниця.

— Оті легенди про місцевість, де п’ятнадцять років тому побудували наш санаторій (а він отримав першу Державну премію з архітектури серед об’єктів цивільного та громадського будівництва України. — Авт.), не просто балачки, — розповідає незмінний головний лікар закладу, заслужений лікар України, лауреат Державної премії Микола Сивий. — Адже тут знайдено два види цілющої мінеральної води. На глибині 1,2 кілометра — йодо-бромні розсоли з мінералізацією 37 грамів на літр (це стільки ж, як на всесвітньо відомому чеському курорті Карлові Вари). Така вода застосовується у вигляді ванн при серцево-судинних, нервових захворюваннях і захворюваннях опорно-рухового апарату. А на глибині 550 метрів знайдено воду, схожу на миргородську, з мінералізацією 10 грамів солей на літр. Її рекомендуємо пити тим, хто страждає на хронічні гастрити з нормальною та пониженою секреторною функцією, хронічні коліти неспецифічного характеру, панкреатити, а також при інших захворюваннях органів травлення. Загалом, у нашому санаторії надаємо медичну допомогу кардіологічного, неврологічного, гастроентерологічного, пульмонологічного профілю, а також при захворюваннях опорно-рухового апарату. Для цього є всі умови: і сучасне обладнання, і висококваліфіковані спеціалісти.

— У «Червоній калині» я вдруге, — ділиться мешканка села Горбаків Гощанського району Лариса Закліка. — Тут усе сприяє поліпшенню здоров’я: природа, чуйне ставлення персоналу, затишок і комфорт, високий рівень діагностики та лікування. Мені особисто дуже подобається водолікарня, басейн, фітобар. А тому я приїздитиму сюди ще і ще.

Щоб почути такі відгуки, чимало вкладено праці колективом на чолі з головним лікарем оздоровниці Миколою Сивим, який свого часу її будував і піднімав на належний щабель. Він цікавиться думкою кожного відпочивальника про санаторій, незалежно від того, приїхав той на повний термін путівки чи лише відпочити на вихідні, враховує всі побажання, критику.

— Такий діалог дуже корисний, — каже Микола Сивий. — Ми постійно вдосконалюємось, та й людина не поїде від нас з тягарем, якщо їй щось не сподобалось. Тому до нас приїздять люди з усіх куточків України, з інших країн. За роки існування санаторію ми оздоровили понад сто тисяч людей.

Рівненська область.

На знімку: головний лікар санаторію «Червона калина» Микола Сивий.

Фото автора.