І лише під тиском людей 20 тонн отрутохімікатів вивезли з Вінниччини на утилізацію

Розвантажити авто, в кузові якого було 20 тонн отрутохімікатів із складів господарств, планували на звалищі, під яке пристосували колишні ракетні шахти в селі Демівка Чечельницького району. Однак обласне управління охорони навколишнього природного середовища не надало дозволу на їх складування, бо шахти вже переповнені «хімією». Як тільки про заборону дізналися місцеві жителі, живим щитом перегородили проїзд вантажівці. Не відходили від автомобіля ні вдень, ні вночі. Врешті-решт, шоферу наказали дати задній хід. Авто, на якому хтось вивів слово «Смерть», попрямувало за сотню кілометрів у село Якушинці Вінницького району.

На базу обласного управління МНС машина заїхала вночі, але на ранок у селі вже знали про отруйний «подарунок». Депутат Вінницької районної ради Валерій Щербань одразу підняв людей. «Ми зібрали більш як 500 підписів проти розміщення у нас привезеного «добра», — каже Валерій Михайлович. — Адже наша місцевість є природним заказником.» На черговій сесії Вінницької районної ради В. Щербань виступив із депутатським запитом до очільників обласного управління МНС про надання інформації про подальшу долю привезеної отрути. Такі ж запити надійшли до обласного управління захисту навколишнього природного середовища та відповідного міністерства.

В управлінні МНС пояснили, що діють у відповідності з рішенням обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Їхнім фахівцям доручили перезатарити хімічні засоби та відправити на тимчасове зберігання на склади ВАТ «Облагрохім».

Невизначені хімічні засоби заборонено зберігати у складах, — каже керуючий Калинівською базою ВАТ «Облагрохім» Павло Бурлака. — Це відомо кожному, хто хоча б трохи має справу з хімією. Ці речовини приховують у собі небезпеку самозагорання або вибуху. Я б нізащо не дозволив занести їх у склад. Та й місця вільного там нема.

— Але ж ваші склади пристосовані саме для таких хімікатів, принаймні в цьому запевняють в обласній комісії з надзвичайних ситуацій...

— Ось вам ліцензія, читайте, — подає документ пан Бурлака. — Тут чорним по білому написано, що наші приміщення передбачені для зберігання і реалізації міндобрив і засобів захисту рослин. Тобто тих, про які ми маємо повну інформацію. А що в цих контейнерах, ніхто не скаже.

На базу «Облагрохіму», що поблизу села Павлівка Калинівського району, доставили сім контейнерів, в яких розмістили згадані вище 20 тонн отрутохімікатів. Деякі з цих контейнерів повертали назад для ретельнішого перезатарення. «Бо підтікали, їх недостатньо упакували. Це ж не спеціальні контейнери, а залізничні».

Не на складах, як запевняли людей чиновники, а просто неба зберігали отруту. Депутати Павлівської сільради разом з представниками громади переконалися в цьому навіч, коли прийшли на територію підприємства «Облагрохім». Вивезти контейнери з отрутохімікатами громаді села пообіцяли до 1 лютого. Відведений час минув, а вантаж продовжував залишатися на зберіганні. Селяни зійшлися на схід села, щоб обговорити, як їм діяти далі.

— Оця долина, що починається зразу за парканом наших складів, називається Бурлакові криниці, тут є десятки джерел води, — продовжує розповідь Павло Бурлака. — Я виріс тут, тому знаю цю місцевість.

Попервах ми взагалі відмовилися приймати контейнери. Бо їх треба було ретельніше упакувати. Коли я сказав про це, то через деякий час приїхала міліція, представники інших служб і нагадали, що рішення обласної комісії з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій обов’язкове до виконання для кожного. Де було діватися? Я вже тоді не був упевнений, що їх вивезуть до 1 лютого. Процедура передачі в Шостку на спеціальне підприємство з утилізації отрутохімікатів потребує і часу, і коштів.

— Писати чи попереджувати владу усно — марна справа, чиновники починають щось робити тільки тоді, аж поки не гримне, — говорили у своїх виступах на сході мешканці Павлівки. — Не заберуть хімію до 1 березня, виходимо дружно на залізницю, на автомобільну дорогу, отоді всі поприбігають.

За це й проголосували.

— Якби людей не спровокували, не було б ні сходу села, ні ультимативних заяв, — каже Володимир Гуменюк, сільський голова Павлівки. — Навіщо було обіцяти, що до 1 лютого отруту заберуть від нас? Проти волі людей ніхто не може йти. Одночасно ми порушили питання про вивезення решти 48 тонн отрутохімікатів, які також зберігаються на території «Облагрохіму».

Коли верстався номер, стало відомо, що 20 тонн «блукаючої» отрути вивезли на утилізацію в Шостку. Однак проблема залишилася — на території області ще зберігається більш як дві тисячі тонн невстановлених отрутохімікатів...