У Тернопільському національному економічному університеті урочисто відкрито українсько-німецький економічний факультет. З цієї нагоди до Тернополя прибув Надзвичайний і Повноважний Посол ФРН в Україні п. Райнгард Шеферс (на знімку праворуч).

За словами ректора університету, доктора економічних наук, професора Сергія Юрія (на знімку ліворуч), до цієї події вуз ішов майже десять років. Він давно співпрацює з Дрезденським технічним університетом у підготовці фахівців з міжнародної економіки. Факультет об’єднав переваги німецької та української систем підготовки. Німецькі викладачі приїжджають до Тернополя читати лекції, здійснюють контрольні заміри знань студентів, відбирають найкращих для семестрового навчання у Дрезденському університеті. І не лише в ньому. Тернопільські студенти мають змогу навчатися в різних університетах Німеччини, а також Австрії та Швейцарії. Практику вони проходять і на провідних підприємствах у Німеччині, і на спільних з німецьким капіталом підприємствах в Україні. Але досі випускники цього факультету отримували лише український диплом, а відтепер вони зможуть одержати ще й диплом державного зразка Дрезденського технічного університету, що відкриває прямий доступ на європейський ринок праці. До речі, такий крок Тернопільський економічний університет робить першим в Україні.

З огляду на те, що ФРН сьогодні є найбільшим серед країн Заходу інвестором і торговим партнером України, потреба у фахівцях з міжнародної економіки велика. «Ми не зможемо зберегти такі високі темпи співробітництва без висококваліфікованих кадрів, — сказав посол Райнгард Шеферс. — В Україні люблять говорити про членство в ЄС, але роблять для цього не так багато. Відкриття спільного факультету — один з реальних інтеграційних кроків». Пан посол гордиться, що його син також здобув економічну освіту. Він пообіцяв усіляко сприяти налагодженню стосунків українських вузів з вузами Німеччини.

«Їхній серед нас і наш серед них», — так жартома називають керівника спільного факультету Вільфріда Трілленберга, котрий багато зробив для того, щоб ідея про два дипломи стала реальністю. Він запевнив, що українсько-німецький факультет не дублюватиме програм інших факультетів. У його структурі передбачається створити три нові кафедри: міжнародних фінансів, міжнародного економічного партнерства та кафедри іноземних мов для економістів.

Вітальні телеграми у зв’язку із створенням спільного українсько-німецького факультету надійшли від заступника голови парламентського Комітету з питань європейської інтеграції Сергія Шевчука, багатьох університетів Німеччини. Привітав з цією подією викладачів та студентів і голова облдержадміністрації Юрій Чижмар. Він також мав переговори з Райнгардом Шеферсом про подальшу співпрацю Тернопільщини з німецькою стороною. До слова, в області успішно працюють кілька спільних підприємств.

Нові плани інтеграції Тернопільського національного економічного університету в європейський простір виношує і Сергій Ілліч Юрій. Він розповів про свій задум створити спільний консорціум з одним з університетів Рима. Річ у тім, що в Італії нині живе немало українців, які хочуть дати вищу освіту своїм дітям, але там вона їм не по кишені. Спільний з італійською стороною факультет буде створено або в Римі, або в Тернополі. За словами ректора, останнім часом німецька молодь виявляє цікавість до навчання у Тернополі. Просто у молодих німців назва міста асоціювалася з Чорнобилем, а після роз’яснень перестороги зникли. Очікується, що вже з наступного року в Тернополі навчатимуться студенти з Німеччини. До речі, Сергій Ілліч повідомив, що всі студенти вузу, починаючи з січня, отримують стипендію у 300 гривень (відмінники — більшу), як і передбачено законодавством. І це також штрих до авторитету вузу і в країні, й за кордоном.

Тернопільська область.