Уряд не спромігся до 1 березня подати зміни до Закону України «Про Державний бюджет на 2008 рік» — хіба ревуть бики, як ясла повні?

 НАК «Нафтогаз України» і ВАТ «Газпром» прикопали сокиру війни — як стукне, так і грюкне.

 ВАТ «Укрнафта» поставило свій ультиматум — пани чубляться, а у холопів чуби тріщать.

Звідкілясь із дитинства прибігав чорний бик зі зламаним рогом і ревів ночами, як скажений. Я вже й не пригадую, хто і з якої причини охрестив його на селі Ультиматумом... Згадала я його вочевидь під впливом численних ультиматумів, які висували на тижні один одному політичні сили, потужні компанії, міністерства і відомства. Чорний бик немилосердно ревів, опікаючи мене неживим потойбічним оком...

Непрацюючий парламент посилював цю ілюзію. Бо, скажу прямо, це ганьбило логічний розвиток подій. Приміром, від уряду надійшов урядовий законопроект «Про ринок землі». Він є, нагадаю, поряд із земельним кадастром, ключовою передумовою для скасування мораторію на продаж землі та нормалізації проведення в регіонах земельних аукціонів. Запитання, чому він дублює чимало положень вже існуючої постанови, — риторичне: видали постанову, бо не могли видати закон. Отже, ультиматуми, які висувалися політичними силами в ході погоджувальних дебатів, рикошетили по інтересах господарюючих суб’єктів, різко контрастували з дійсністю.

Почасти з цієї самої причини уряд не вклався в календарні терміни подання до парламенту змін до держбюджету-2008. Адже серед украй необхідних урядових законопроектів левова частка — фіскальні, які орієнтовані або на скасування тіньових схем ухиляння від податків, або на запобігання інфляційним процесам. Мінфін, до речі, порадував тим, що загальний фонд держбюджету в лютому перевиконано на вісім відсотків. Держмитслужба взагалі за два місяці поставила рекорд, перерахувавши до казни 11,6 мільярда гривень, або 45,6 відсотка від усіх надходжень. Тоді, чому ревуть бики, коли ясла повні? Бо почасти Кабмін припізнився через ще один ультиматум 101 народного депутата. Цього разу у вигляді спеціального подання до Конституційного Суду з вимогою підтвердити правочинність вилучення пільг суддям (читай «Баланс...» за лютий). Якщо КС таки визнає це неправомірним, то не виключено, що обсяги видатків держбюджету зростуть на десятки мільярдів гривень. Адже принциповість, з якою уряд виконує соціальні обіцянки перед бюджетниками, пенсіонерами, студентами, вражає навіть його опонентів. (Звітного тижня він перерахував черговий транш у 50 млн. дол. США Ощадбанку на часткове погашення боргів перед вкладниками, затвердив Бюджетну резолюцію на 2009-й і умови продажу держпакетів акцій низки підприємств, у тім числі й обленерго, — і це також заслуговує на повагу).

Минулого вівторка російський «Газпром» під приводом боргу в 600 мільйонів доларів скоротив ще на чверть поставки газу в Україну, довівши в такий спосіб загальні обмеження до 50 відсотків. Обізнані з тонкощами енергетичних ультиматумів люди сприйняли це як черговий інформаційний привід. У ревінні бика почулося — чи доживе уряд до понеділка? Але на тому бик і угамувався. Уперше в новій історії український уряд і, зокрема, НАК «Нафтогаз України», на «газпромівський» ультиматум відповіли адекватно. Так само логічно, як і раніше. І Росія зняла газову блокаду. Мало того, привітала пропозицію укласти довгострокову міждержавну угоду. Тож варто підсумувати. Уряд не сплачуватиме непідкріплені документально борги. І відмовляється створювати одні СП на заміну інших для розподілу газу на внутрішньому ринку. Україна гарантуватиме безперебійний транзит російського газу тільки в тому разі, якщо матиме власний газовий баланс (хіба за таких обмежень будь-яка європейська країна не вчинила б так само?!) Фігурально кажучи, Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко заспокоїла: до понеділка доживемо: вистачить і резервного газу, і здорового глузду. Один з керівників потужного хімічного холдингу, робота якого головно залежить від поставок імпортного газу, сказав мені те саме. А на моє запитання, що буде в понеділок, відповів коротко: новий контракт з «Газпромом». Я повірила, згадавши, що бика на прізвисько Ультиматум відвели на бійню якраз на Масляну. Поза тим «газові страшилки», як інформаційний привід, залишилися: адже дешевий газ може бути азійського, а не російського походження.

На цьому ультиматуми не закінчилися. Дуже болісний висунуло ВАТ «Укрнафта»: або уряд вживає заходів щодо підняття прибутковості нафтогазових свердловин, або країна втратить ресурс власного видобутку. Компанія оприлюднила намір закрити 140 газових свердловин і низку неперспективних нафтових родовищ після рішення НКРЕ знизити їй відпускну ціну на газ для населення з 272 до 199,2 гривні за тисячу кубометрів. Це при тому, що собівартість видобутку за нульової рентабельності торік становила 349,73 гривні. Такий нищівний підхід до інтересів «Укрнафти» не виправдовують жодні наміри — навіть поправити фінансове становище НАК «Нафтогаз України», яка, власне, і продає населенню енергоресурси власного видобутку. Юлія Тимошенко вже заявила, що держава, яка володіє в «Укрнафті» 50 відсотками плюс акція, не допустить закриття свердловин. Але тоді треба вживати реальних кроків стосовно усунення їх збитковості. А поки що вимальовується типова картина: пани висувають один одному ультиматуми, а в холопів, чи то пак споживачів, чуби тріщать. Адже втративши власний дешевий ресурс, їм запропонують дорогий імпортний.