«Голос України» вже писав про початок у Сумах збору підписів за проведення міського референдуму за відставку міського голови Геннадія Мінаєва. До цього спонукали добрий десяток причин: невиконання міським очільником передвиборних обіцянок і своїх безпосередніх функціональних обов’язків, неефективна робота міськради, відчутне здорожчання комунальних послуг, потурання самовільному будівництву, перетворення обласного центру на сміттєзвалище, сприяння деяким бізнесовим структурам у приватизації стратегічних комунальних підприємств тощо.

Сумчани з радістю дали добро на проведення референдуму. Як результат — ініціативна група з його проведення лише за три тижні (конституційна норма передбачає місяць) зібрала близько 30 тисяч підписів — майже на п’ять тисяч більше від потреби. Проте одразу після підписної кампанії за довгоочікуваний референдум у владних і депутатських кабінетах підозріло запанував цілковитий штиль. Усі спроби з’ясувати, коли ж нарешті обранці ухвалять доленосне рішення про терміни проведення референдуму, залишалися без відповіді. Прихильники Геннадія Мінаєва лише посміхалися у власні вуса, а більшість представників депутатського корпусу взагалі наче в рот води набрали.

Ця «втаємниченість» стала зрозумілою на останній сесії міськради, на якій голова особисто закликав депутатський корпус набратися мужності та підтримати волевиявлення міської громади про референдум і гуртом податися у відставку. Головний і найпереконливіший аргумент у необхідності цього кроку, на думку Г. Мінаєва, — тривале протистояння виконавчої і представницької гілок влади, що поступово призвело до кризи влади в місті, яка постійно поглиблюється.

Нещодавно міський голова публічно визнав: через відсутність коштів на розробку та введення в дію нових свердловин, за два-три роки місто опиниться на голодному водному пайку. Проблема навіть не вчорашнього, а позавчорашнього дня. Однак засліплені колотнечею представники протиборствуючих сторін, замість об’єднатися і сконцентрувати свої зусилля на розв’язанні життєдайних проблем, продовжують з’ясовувати стосунки й тим самим поглиблюють протистояння. Додають масла у вогонь постійні внутріфракційні розбірки та низька партійна дисципліна. Приміром, за два останні тижні фракція прихильників міського голови «Нічний дозор» «всохла» майже наполовину — з 21 особи до 13. П’ятеро «дозорців» створили «Волю громади», ще троє попросилися під крило до бютівців. Не все гаразд і в «нашоукраїнців». За порушення партійної і трудової дисципліни (постійні неявки на засідання фракції і сесійні прогули та «викривлення» лінії партії) майже третині загрожує відкликання з депутатів.

На словах швидкі, депутати на ділі фактично заблокували питання про референдум про дострокові вибори. Не допоміг і заклик Г. Мінаєва до своїх опонентів спільно скласти з себе владні й депутатські повноваження — найчисленніша в міськраді фракція БЮТ більшістю голосів відхилила пропозицію міського голови.

«Нічого дивного. Деякі з депутатів так прикипіли до своїх крісел, що їх звідти гарматами не виб’єш», — прокоментував ситуацію один із депутатів-нашоукраїнців. І все-таки сумські обранці проголосували за скорочення депутатського корпусу в наступному скликанні на третину — з 75 до 50 осіб.

Сумська область.