Цього тижня народні депутати працюють не в сесійному режимі: у парламентських комітетах готують законопроекти, в округах зустрічаються з виборцями. Про це «Голосові України» повідомили в прес-службі Верховної Ради.

Водночас лідери парламентських фракцій ще шукатимуть компроміс. Бо останній сесійний день показав: «натівський» камінь спотикання — не єдиний. І не головний. І справа не лише в депутатській недоторканності, яку народні обранці так і не змогли зняти в останній сесійний день. Тоді опозиція наполягала: перед законом мають бути рівні і народні депутати, і Президент, і судді. А більшість виступила категорично проти зняття недоторканності з глави держави. Бо, за словами лідера «НУ—НС» В’ячеслава Кириленка, для «єдиної фігури, яка обрана всенародно», Основний Закон визначив інший шлях — імпічмент.

Справа, жартують у парламентських кулуарах, ширша. Тобто у створенні широкої коаліції, чого прагнуть насамперед регіонали. А в останній сесійний день опозиція попередила, що контролюватиме дії влади, та закликала коаліцію й урядовців «платити за векселями» — виконувати свої передвиборні обіцянки.

Попри те, у п’ятницю крига таки скресла, і депутати вирішили низку спірних питань: створили три тимчасові слідчі комісії (з розслідування фактів, висвітлених у численних ЗМІ, про можливі порушення чинного законодавства та прав людини міністром внутрішніх справ Ю. Луценком; з питань розслідування обставин порушення Конституції та законів, прийняття протиправних рішень посадовими особами Київської міської ради та її виконавчого органу; з розслідування обставин щодо фактів порушення Конституції, законів міським головою Харкова Михайлом Добкіним та секретарем Харківської міської ради Геннадієм Кернесом у системі тарифних, майнових, земельних, бюджетних та фінансових відносин при виконанні ними службових обов’язків).

Наступний сесійний тиждень, спрогнозував «Голосові України» комуніст Олександр Голуб, буде «не обов’язково конструктивним». «Ті протиріччя, які свого часу викликали блокування трибуни, не зняті. Продовжується практика фальшування голосування, тобто використовують картки тих депутатів, які відсутні в залі. Крім того, комуністи розпочали збір підписів за відкликання Голови Верховної Ради», — повідомив народний депутат. Отже, підсумував він, не треба чекати спокійної сесії, особливо з огляду на останній сесійний день, коли «хворобу загнали всередину». Щоб налагодити конструктивну співпрацю, за його словами, треба повернутися до Регламенту і Конституції. «Більшість має взяти на себе зобов’язання голосувати згідно з Основним Законом, тобто кожен депутат має голосувати сам за себе», — переконаний комуніст. Крім того, він вважає, що в парламенті треба тимчасово зняти ті питання, які вносять розлад у суспільство. А першочергово розглянути економічні проблеми — зупинити зростання цін на продукти харчування та комунальні послуги, впорядкувати виплату знецінених заощаджень.

Лілія Григорович («НУ—НС») переконана, що два останні дні роботи парламенту показали: народні депутати можуть приймати рішення і вміють домовлятися. «Учора розпочався Великий піст, період очищення й укріплення, якому передує неділя прощення. Кожен, хто чимось завинив, обов’язково повинен попросити прощення. З огляду на те наступний тиждень буде справжнім тижнем роботи українського парламенту. Суперечливий, розділений навпіл парламент мав достатньо часу вимушеної бездіяльності», — зазначила вона. Крім того, нині, за її словами, активно працюють комітети. Скажімо, завтра відбудеться виїзне засідання Комітету з питань охорони здоров’я в Охмадиті.

У фракції Блоку Литвина також переконані, що компроміс нарешті знайдено і Верховна Рада розпочне плідно працювати. «Дуже сподіваюся, що наступний тиждень ми почнемо з закону про державні закупівлі й ліквідацію Тендерної палати. Важливий факт: переміг здоровий глузд. Ми зрозуміли, яка в нас коаліція, як діє опозиція і хто такий глава парламенту. Всі в рівній мірі мають розділити відповідальність», — наголосив народний депутат Валерій Баранов.