Учора вранці в парламенті панувало затишшя. Жовто-сині прапори і кульки «НАТО — ні!», як і раніше, красувалися у залі. Кілька депутатів від опозиції блокували президію і трибуну. А двері, через які у сесійну залу входить Голова Верховної Ради, були закриті стільцем. Місця, де розташовується коаліція, були практично порожні.

Лідер Партії регіонів Віктор Янукович, зі слів його колеги Ганни Герман, уранці мав розмову з Головою Верховної Ради Арсенієм Яценюком. Народний депутат поінформувала, що в тексті «четвергової угоди» з приводу НАТО Партію регіонів практично не влаштовує лише одне слово і якщо політичним лідерам удасться знайти компроміс у цьому питанні, можна буде говорити про відновлення роботи парламенту.

О пів на першу крісло, яке блокувало вхід Голови Верховної Ради, забрaли. Перед тим депутати від Партії регіонів провели просто в сесійній залі імпровізовану нараду. Зі слів народного депутата Миколи Комара, блокування трибуни було вирішено зняти.

Засідання розпочалося о пів на третю, а перед тим було підписано протокол порозуміння. Депутати зареєструвалися й одразу без обговорення приступили до голосування за постанову щодо НАТО, винесену Головою Верховної Ради Арсенієм Яценюком. Її було підтримано. Депутати ухвалили рішення, згідно з яким питання про вступ до НАТО порушуватиметься тільки після всеукраїнського референдуму. Затим лідери політичних фракцій виступили з промовами.

Лідер «НУ—НС» В’ячеслав Кириленко сказав, що його колегам по партії прикро, що заради односекундного голосування парламент втратив чотири тижні роботи. І закликав народних обранців на погоджувальній раді визначитися з першочерговим питанням — зняття недоторканності з депутатів.

Іван Кириленко, лідер фракції БЮТ, закликав колег забути про блокування і розпочати системну роботу парламенту.

Лідер фракції Партії регіонів Віктор Янукович заявив, що його партія проявила послідовність щодо виключного права українського народу на прийняття рішення про приєднання України до НАТО шляхом проведення референдуму. Він наголосив, що прийняття цієї постанови — свідчення того, що народні депутати мають разом відстоювати інтереси українського народу.

Іншої думки дотримується лідер КПУ Петро Симоненко. Він заявив, що, підтримавши відповідну постанову, народні депутати фактично підтримали лист трьох і план вступу України до НАТО. Наголосивши, що в Україні взагалі немає закону про всеукраїнський референдум, а Президент, найпевніше, його ніколи не підпише.

Натомість, Володимир Литвин наголосив, що людям потрібне вирішення конкретних проблем, які зараз існують у суспільстві, — газу, інфляції, зарплати тощо. Тож слід парламентаріям негайно приступати до роботи.

Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк підкреслив, що український парламент подолав одну з найтриваліших криз. І висловив сподівання, що народні депутати вийшли з цієї ситуації міцнішими. Він повідомив, що о 15.15 розпочнеться погоджувальна рада по порядку денному і звернувся до опозиції з проханням до 16.00 прибрати антинатовську символіку. Щойно засідання було закрите, повітряні кульки почали виносити із сесійної зали.

***

Досягнуте перемир’я в сесійній залі видалося досить сумнівним на вчорашньому засідання погоджувальної ради. Хоча представники всіх політичних сил декларували готовність йти на компроміс, народні депутати не могли дійти згоди щодо питань, які треба передусім розглянути на засіданні. Приміром, Партія регіонів наполягала на ухваленні закону про держзакупівлі, «НУ—НС» — на знятті недоторканності з народних обранців, а КПУ — на ухваленні засад внутрішньої і зовнішньої політики країни. Одноголосно зійшлися лише на думці про те, що наступного тижня згідно з календарним планом депутати працюватимуть у комітетах.

* * *

Полеміку стосовно того, яке питання розглядати першочерговим з погоджувальної ради перенесли до сесійної зали. Вечірнє засідання розпочалося з незначною затримкою, проте депутати почали суперечку, чи слід голосувати питання про зняття недоторканності з народних депутатів. Однак три варіанти порядку денного не набрали необхідної кількості голосів. Володимир Литвин запропонував голосувати за включення до розгляду кожен законопроект окремо.ї

Фото Олександра КЛИМЕНКА.