Комітет Верховної Ради з питань науки і освіти фактично реанімував міжнародний проект у галузі освіти, який, за словами голови комітету Володимира Полохала (на знімку праворуч), «міг бути невдовзі похованим». Ідеться про двосторонні відносини між Україною і Польщею в сфері освіти та науки, точніше, про співробітництво між українськими і польськими університетами.

Ще 1997 року виникла ідея створення польсько-українського вищого навчального закладу. У 2000-му за підтримки глав держав відкрився Європейський Колегіум польських і українських університетів (ЄКПіУУ) у Любліні.

Його засновниками стали два провідні польські і три українські національні (Київський імені Т. Шевченка, Львівський імені І. Франка та «Києво-Могилянська академія») університети.

На жаль, з часом співробітництво через політичні події в сусідів поступово втрачало первинний запал і енергію. Комітет з питань науки і освіти, почавши роботу в новообраній Верховній Раді, ініціював зустріч у своїх стінах з колегами з польського парламенту. Мета — оживити творчі контакти, обговорити реальний стан і перспективи подальшого співробітництва парламентаріїв сусідніх країн.

На думку голови Комісії Сейму Польщі з питань освіти, науки та молоді Анджея Смірнова (на знімку ліворуч), розмова на засіданні комітету була надзвичайно плодотворною і зацікавленою. І справді, обійшлося без взаємних дифірамбів. Народні обранці обмінялися думками і прийняли спільну заяву про пріоритети роботи. Члени комітету українського парламенту, зокрема, проголосували за рішення, в якому містяться відповідні рекомендації Кабміну, МОНУ.

У рішенні враховано, зокрема, думки партнерів щодо вдосконалення структури ЄКПіУУ, його фінансування тощо. Бажано, наголошували учасники діалогу, щоб проблемами Колегіуму опікувалися не лише польська сторона і спонсори, а й українська держава, яка поки що навіть не фінансує проект (Польща виділила 27 млн. гривень за п’ять років). Слід підписати, до речі, і нову двосторонню урядову угоду про взаємне визнання документів, які мають відповідати чинним нормам ЄС, рекомендаціям учасників Болонського процесу...

Фото Олександра КЛИМЕНКА.