Шкільні музеї були і залишаються надзвичайно важливим засобом вивчення духовної спадщини. Розповім про один з них.

У травні 1999 року в Київській гімназії східних мов № 1 урочисто відкрили музей історії українського війська. Ідея його створення належить Павлу Антонюку, тодішньому директору гімназії. Павло Павлович — ветеран Великої Вітчизняної війни, кандидат педагогічних наук, у далекому 1941-му — легендарний 15-річний лейтенант-розвідник.

Гімназія, пам’ятаю, звернулася до різних установ та організацій, які допомогли зібрати експонати, надали ксерокопії документів та фотографій.

Сьогодні у музейній кімнаті можна ознайомитись з матеріалами про київських князів, гетьманів, ватажків національно-визвольного руху, захисників землі від чужоземних загарбників, громадських діячів тощо.

Та найбільше вражають відвідувачів діорама «Запорозька Січ», виготовлена дітьми, особисті речі партизанів; зразки бойової зброї часів Другої світової війни, знайденої колишніми учнями у Святошинському лісі; макет підводного човна «Петро Сагайдачний» та козацької церкви, зробленої із сірників також учнями; земля, привезена гімназистами з різних куточків країни.

Шкільний музей — не закрита кімната, в якій час від часу витирають пил та заводять гостей. Для школярів тут проводять тематичні та оглядові екскурсії, уроки з історії, літератури та військової підготовки, зустрічі з військовими та ветеранами.

При музеї працює гурток «Історії українського війська». Гуртківці займаються і пошуковою роботою. З великим інтересом вони проводили акції: «Ордени і медалі в моїй родині», «Слід Великої Вітчизняної війни в моїй сім’ї», «Я — нащадок свого роду» тощо.

Учні також доглядають могилу Героя Радянського Союзу снайпера Василя Григоровича Зайцева, опікуються його дружиною. Зінаїда Сергіївна з радістю відвідує нашу гімназію та бере участь у найрізноманітніших шкільних заходах.

Саме за її участі ми створили в музеї куточок про легендарного снайпера, мужнього захисника Сталінграда Василя Зайцева.

Гості гімназії, а це посли та аташе країн Сходу, вчителі та студенти із Китаю, корейські волонтери, учасники науково-практичних конференцій, семінарів, олімпіад зі східних мов, письменники та представники державних установ та органів влади неодмінно відвідують наш музей. Вони бачать, як гімназисти вивчають історію своєї Батьківщини, як формується свідомість, виховується патріотизм. До речі, наш музей відвідують й учні з інших шкіл Києва...

На превеликий жаль, найнижчі результати тестування у 2006—2007 навчальному році школярі показали з історії. Причина ганебних результатів — діти не люблять історію, бо не розуміють її. Цього, на щастя, не скажеш про наших учнів.

Ольга СОЛОМОНЮК,керівник музею, науковий кореспондент Інституту педагогіки АПН України.