«Польський cейм має історію, а український парламент, можливо, матиме майбутнє». На цьому наголосив Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк під час зустрічі з Маршалком Сейму Республіки Польща Броніславом Коморовським, повідомляє прес-служба Верховної Ради.

«Опозиція має бути конструктивною — такою, яка не віддає державу на догоду своїм вузькопартійним інтересам». «У парламенті повинна відбуватися дискусія щодо реформування економіки, зміни податкового кодексу, здійснення судової реформи. У кого краща ідея, той і повинен перемагати», — підкреслив Арсеній Яценюк.

Водночас, на його думку, розвиток подій в парламенті є «слабопрогнозованим». «Уряд буде далі працювати, юридичних підстав відправити його у відставку немає, немає і доцільності це робити. Президент також працює і буде працювати. Як глава парламенту я не бажаю миритись із ситуацією, коли законодавці не працюють», — сказав А. Яценюк. Крім того, він переконаний: акції протесту проти вступу України до НАТО, про початок яких повідомив лідер фракції Партії регіонів Віктор Янукович, завершаться четвертого квітня цього року, коли в Бухаресті почнеться саміт НАТО.

«Надзвичайно сумнівними» Арсеній Яценюк вважає і шанси проведення дострокових парламентських виборів і пояснює це тим, що перевибори «не вплинуть на політичну конструкцію». На його думку, якщо «гіпотетично» вибори й відбудуться, то один з політичних блоків «вилетить з парламенту, електорат збільшиться у Блоку Тимошенко і зменшиться у «Нашої України — Народної самооборони», таким чином, картина глобально не зміниться».

Голова Верховної Ради зазначив також, що перехід політичної системи країни до парламентсько-президентської республіки «обов’язково веде за собою зміни у місцевому самоврядуванні». Складність у проведенні таких змін, на його думку, пов’язана зі «слабкою політичною системою та слабкими політичними партіями, неможливістю дати відповідні повноваження місцевим радам». «Але рано чи пізно ці зміни потрібно робити», — зазначив він.

Торкаючись політичної ситуації в Україні, Броніслав Коморовський зазначив, що «у демократії немає легких моментів». Він закликав зробити максимально можливе для покращання взаємодії українського та польського парламентів.

Підкреслюючи важливість відновлення повноважень Міжпарламентської асамблеї та активізацію роботи польсько-української групи дружби, особливо в питаннях законотворення, Б. Коморовський запропонував більш тісну співпрацю українських парламентаріїв з Європейською комісією польського парламенту, комітетом законотворення, а також започаткувати обмін працівниками апарату, практикантами для проходження стажування в парламентах обох країн. За його словами, «знайомство не тільки з системою парламентаризму іншої країни, а й на рівні особистих контактів, добре потім плодоносить», і цей досвід у Польщі вже існує на рівні відносин із французьким, німецьким, навіть монгольським парламентами.

Маршалок Польського Сейму зазначив також важливість співпраці парламентів обох країн з розвитку самоврядування. «Як відомо з досвіду Польщі, глибокі зміни ментальності поляків залежали від швидкості змін на рівні самоврядування», — зауважив він.

Крім того, Броніслав Коморовський поінформував Голову Верховної Ради про зміни, які відбулися в його країні після вступу до Європейського союзу, про зростання ролі національних парламентів та Європейського парламенту у законотворчій діяльності. Він також запропонував провести восени цього року засідання Польсько-Української Міжпарламентської асамблеї у Варшаві.

***

Учора Маршалок Сейму Республіки Польща Броніслав Коморовський зустрівся з головами Комітету у закордонних справах Олегом Білорусом, Комітету з питань національної безпеки і оборони Анатолієм Гриценком, Комітету з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму Павлом Костенком і Комітету з питань європейської інтеграції Борисом Тарасюком. А також із співголовами депутатської групи Верховної Ради з міжпарламентських зв’язків з Республікою Польща Володимиром Полохалом та Оксаною Білозір.