Обмеження поставок природного газу для споживачів України з боку російського «Газпрому» знято. Про це під час телефонних переговорів домовилися глава правління «Газпрому» Олексій Міллер і глава правління «Нафтогазу України» Олег Дубина, сказано у спільній заяві двох підприємств.

Транзит російського газу для європейських споживачів територією України здійснюється в повному обсязі, зазначається в повідомленні. Поставки газу з 1 січня по

1 березня 2008 року будуть цілком оформлені й оплачені НАК «Нафтогаз України» за схемою, що існувала на початок року. Питання з поставками російського газу буде врегульовано. Переговори з інших питань співробітництва в газовій сфері буде продовжено.

Переговори глав правління проводилися за підсумками телефонної розмови Президента України Віктора Ющенка і Президента Російської Федерації Володимира Путіна.

«Газпром» вважає за необхідне перейти з Україною на довгострокові контракти з поставок і транзиту газу. Про це заявив офіційний представник російського газового концерну Сергій Купріянов.

«Для нас важливо було б перейти на довгострокові контракти з поставок газу в Україну й стосовно транзиту, й стосовно поставок. Гадаю, що це стане предметом майбутніх переговорів», — сказав він.

У свою чергу Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко напередодні також заявила, що НАК «Нафтогаз України» спробує підписати пряму угоду зі 100% дочірньою компанією «Газпрому» — «Газпром-Експорт», що має контракт на закупівлю газу з Узбекистаном, Туркменістаном і Казахстаном.

За словами прем’єра, вона підписала відповідні урядові директиви НАК на ведення переговорів с «Газпромом»: «Наше завдання — безпосередньо одержати середньоазіатський газ».

Крім того, Тимошенко заявила, що уряд пропонує «Газпрому» у рамках компенсації його доступу на український ринок продажів природного газу в результаті ліквідації СП «УкрГазЕнерго» надати дочірнім компаніям «Газпрому» ліцензії на самостійний продаж газу в Україні в обсягах майже 1,25 млрд. кубометрів на рік.

«З питання 25% участі «Газпрому» в «УкрГазЕнерго» ми могли б абсолютно обійтися без створення СП-1 і СП-2 які руйнують фінанси «Нафтогазу», а запропонувати дочірнім компаніям «Газпрому» одержати ліцензії (на продаж газу споживачам України) у розмірі 25% від майже 5 млрд. кубічних метрів, що має «УкрГазЕнерго», — пояснила прем’єр.

Вона наголосила, що питання про розмір цих ліцензій може бути предметом переговорів, однак ключовою умовою є відмова від послуг «УкрГазЕнерго».

Тимошенко також заявила про необхідність «покінчити з короткостроковими контрактами». «Жодних СП з 1 березня працювати не буде... Довгострокові контракти — це те, що потрібно і Росії, і Україні», — заявила прем’єр.

За її словами, у найближчі два дні делегація НАК «Нафтогаз України» вилетить на переговори з «Газпромом».

Коментуючи російсько-українські газові відносини в останні дні, Тимошенко відзначила, що «Україна вистояла у важкому протистоянні і не відступила й на крок від ключових інтересів». І зараз має початися етап спокійних і абсолютно збалансованих переговорів.

Російська преса оцінила розв’язання газового конфлікту між Україною і Росією як першу поразку «Газпрому»...

Домовленість між українським «Нафтогазом» і російським «Газпромом» про відновлення газопостачання стала компромісом у суперечках навколо ролі посередників між двома компаніями. Так прокоментував україно-російські газові домовленості радник глави правління НАК «Нафтогаз України» Іван Дияк. За його словами, ця домовленість також «поклала край спробам Москви дискредитувати Україну як транзитну державу». Експерт також заперечує можливість раптового підвищення Москвою ціни газу для України до середньоєвропейської.