Територіальні громади Вінниччини мають отримати майже 30 мільйонів гривень додаткових коштів. Зміни до обласного бюджету заплановано внести на сесії облради в березні поточного року.

Більше половини цієї суми становлять кошти від перевиконання обласного бюджету за підсумками минулого року. Решта — 13 мільйонів — субвенції держави на розв’язання соціально-економічних проблем регіону. Щоб максимально врахувати всі нагальні проблеми, голова Вінницької облради Григорій Заболотний запропонував депутатам запитати про це у громади. Так виникла ідея проведення депутатських «рейдів», які триватимуть до кінця лютого.

— Раніше громада дізнавалася про кінцевий результат: кому і скільки перепало з бюджетного пирога. А чому б не запитати в людей, що насамперед треба фінансувати на їхній території? — каже Григорій Заболотний. — До того ж це підвищить авторитет громади, а заодно й активність її членів.

За результатами таких поїздок вінничани підготують пропозиції для внесення коректив до держбюджету-2008 і передадуть їх до Києва.

Крім ознайомлення з проблемами тієї чи іншої територіальної громади, депутати обов’язково проводять прийом громадян. До участі в ньому залучають керівників місцевих установ, організацій, підприємств, представників бізнесу.

— Проблем у моїх земляків стільки, — каже депутат облради Володимир Скомаровський, — що голова йде обертом.

На малій батьківщині депутата, у селищі Турбів, лікарня міститься у приміщенні, зведеному ще... 1912 року, а рентген-кабінет «тимчасово» уже 20 років тулиться в... гаражі. Колектив лікарні обслуговує майже 20 тисяч населення, зокрема, з навколишніх сіл. Але добиратися на виклик до хворих непросто, бо мають у своєму розпорядженні один автомобіль «швидкої», випуску ще 1985 року. У 1992 році в селищі почали будувати нову лікарню. Однак невдовзі будову «заморозили» через відсутність коштів. Стоїть довгобуд і нині. Тому місцеві жителі, як кажуть, слізно просили депутатів не обійти увагою це питання. Муляє очі дітям та вчителям і ще один довгобуд в цьому селищі. «Школу в нас почали будувати ще тоді, коли я була ученицею, — каже директор Турбівської школи Інна Косач. — Але, як бачите, вона дотепер світить вікнами недобудованих поверхів». Тим часом 650 учнів навчаються у трьох пристосованих будівлях.

Як уточнив начальник відділу освіти Липовецького району Володимир Кудим, такий само шкільний довгобуд є ще в одному селі — Костянтинівці. В «приймах» школи і в сусідніх з Турбовом селах — Нова Прилука та Стара Прилука.

Віктор СКРИПНИК.

Вінницька область.

Коментар заступника голови Вінницької облради Віктора Вікалюка:

— Для розв’язання найнагальніших проблем Липовецького району потрібно щонайменше три мільйони гривень. Пропонуватимемо депутатам підтримати нашу пропозицію у виділенні цієї суми. 120 тисяч гривень з обласного бюджету для добудови школи у селищі Турбів виділено минулого року. Це приміщення обов’язково треба добудувати, бо в селищі проживає багато дітей, класи переповнені. Гадаю, приблизно через три роки тут святкуватимуть новосілля. І на добудову лікарні виділимо гроші. Питання медичного обслуговування, ми це побачили вочевидь, надзвичайно болюче для сільських жителів. Рівень смертності, за статистикою, на селі вищий, ніж у містах. Не дивно, що так багато людей просять допомогти їм у лікуванні. Такі кошти здебільшого виділяємо з особистих фондів депутата. Для цього в обласному бюджеті на нинішній рік передбачено один мільйон гривень. Це вдвічі більше, ніж на початку минулого року. А звернення людей щодо підтримки у ремонті й будівництві житла частково будуть вирішені за допомогою Фонду підтримки будівництва на селі.