6—7 березня в Києві відбуватиметься перше засідання парламентського клубу Всесвітнього конгресу російськомовного єврейства. Його учасники — законодавці Ізраїлю, США, Росії та України.

На ці дні заплановано проведення трьох сесій. Зокрема, обговорюватимуть актуальні проблеми відносин між країнами, де проживають основні російськомовні громади. Крім того, члени клубу зустрінуться з керівництвом Верховної Ради й лідерами єврейської громади України.

Російськомовні євреї домоглися значних успіхів у соціальній, політичній та економічній інтеграції в країнах імміграції. В Ізраїлі російськомовна громада країни з 1996 року має своїх представників у національному парламенті країни. Сьогодні в Кнесеті більш як 10 відсотків депутатів говорять російською мовою. У США в 2006 році російськомовний єврейський кандидат уперше переміг на виборах у місцеві законодавчі збори одного зі штатів (Нью-Йорк).

В Україні, Росії, інших державах колишнього Союзу сформовано депутатські групи з розвитку міжпарламентських зв’язків. Так, наприклад, у нашій країні групу міжпарламентських зв’язків Україна — Ізраїль очолює народний депутат Олександр Фельдман, у верхній палаті Федеральних зборів Росії таку групу очолює член Ради Федерації РФ Борис Шпігель. Вони, до слова, і стали ініціаторами проведення засідання парламентського клубу в Києві.

Проведення такої наради парламентаріїв допоможе виробити комплексні підходи до вирішення актуальних питань міждержавних відносин між Україною, Росією, Ізраїлем і США. А головне — продемонструє те, що російськомовне єврейство не на словах, а на ділі є силою, яка зацікавлена в зміцненні дружби й співробітництва між нашими країнами.