Дія Будапештського меморандуму щодо гарантій безпеки України може бути продовжена підписанням міжнародної угоди. Про це під час брифінгу розповів голова громадсько-політичного об’єднання «Український форум» Володимир Семиноженко. За його словами, така міжнародна угода повинна бути підписана країнами-гарантами, а саме — Росією та США, щодо безблокового статусу держави та гарантій її безпеки. Крім того, вона має бути ратифікована усіма іншими країнами.

Україна, яка добровільно відмовилася від ядерної зброї в обмін на міжнародні гарантії безпеки, нині виявилася беззахисною перед іншими країнами. Насамперед це стосується порушення пунктів Будапештського меморандуму 1994 року, в яких йдеться про повагу до існуючих кордонів країни, а також про зобов’язання країн-гарантів не використовувати економічних важелів впливу з політичною метою. Володимир Семиноженко підкреслив, що гарантії безпеки з боку Росії та Заходу не виконуються. Він також зазначив, що найближчим часом планується створити комісію для вивчення варіантів розвитку меморандуму. Вона проаналізує, в скількох пунктах діючий меморандум був порушений, і за півроку оприлюднить висновки.

Як сказав директор Інституту проблем національної безпеки Володимир Горбулін, враховуючи велику кількість загроз та викликів для національної безпеки, Україні, щоб відчути себе захищеною, потрібно шукати шлях до військово-політичних блоків чи альянсів. «НАТО може розглядатися найбільш серйозним варіантом забезпечення національної безпеки, але після референдуму», — підкреслив він. Володимир Горбулін наголосив, що у разі підписання існуючого меморандуму, країна зможе набути позаблокового статусу. Але, на його думку, зараз реалізувати цю ідею неможливо.