Проблеми інтеграції біженців в українське суспільство та розгляд українським парламентом проекту закону про внесення змін до Закону «Про імміграцію» (щодо неповнолітніх дітей) обговорювали на зустрічі голови Комітету Верховної Ради з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Ігоря Шарова з регіональним представником управління Верховного комісара ООН у справах біженців у Білорусі, Молдові та Україні Сімоною Волькен та радником з правових питань УВКБ ООН Дмитром Плечком.

Запропонована зміна до закону, внесена урядом, спрямована на реалізацію права на імміграцію в Україну іноземців та осіб без громадянства, які через збройні конфлікти разом із дітьми були змушені залишити місця постійного проживання в Автономній Республіці Абхазія Грузії і прибули в Україну. Це питання розглядалося ще парламентом минулого скликання, однак не знайшло підтримки у сесійній залі, отримавши низку зауважень народних депутатів.

Голова комітету Ігор Шаров відзначив, що проблема неповнолітніх дітей — вихідців із Абхазії — є давньою і справді потребує розв’язання. «На окремому засіданні нашого комітету ми уважно вивчимо це питання, — запевнив він. — Слід відреагувати на всі зауваження, які було висловлено експертами». Голова комітету висловив зацікавленість у всебічній співпраці з регіональним представником управління Верховного комісара ООН задля захисту прав біженців в Україні, наголосивши на потребі створення сприятливого законодавчого поля для швидкої інтеграції біженців в українське суспільство.

І. Шаров також висловився за оптимізацію системи державного управління у сфери міграції. Коментуючи позицію експерта з міграційної статистики Євростату Мішеля Поліна про необхідність створення в Україні міграційного офісу, щоб мати точну статистику про тих, хто в’їжджає та виїжджає за межі країни, голова комітету назвав цю пропозицію «дуже актуальною». «Наші перспективи на переговорах з Євросоюзом, скажімо, щодо встановлення безвізового режиму для українських громадян багато в чому залежать від того, наскільки ефективно ми вирішуватимемо проблему нелегальної міграції», — зазначив він. На його думку, Україні варто уважно вивчити досвід Німеччини, Швеції, Румунії та інших країн ЄС, де діють центральні міграційні офіси, які розробляють і впроваджують міграційну політику, адже українська система збору та обробки інформації про мігрантів — застаріла й неефективна. 12 березня Комітет з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин проведе «круглий стіл» на тему «Оптимізація системи державного управління у сфері міграції» за участю представників Кабінету міністрів, секретаріату Президента, Державного комітету у справах національностей та релігій, МЗС, МВС та інших інституцій.