До редакції нашої газети херсонця Олександра Васильєва привела особиста справа. «Читав у «Голосі України» серію публікацій «З’їдені», моя історія — з розряду таких само», — гірко зітхає чоловік.

А історія та тягнеться ще з 2004 року, коли директора міського комунального підприємства «Херсонкомунтранссервіс» Олександра Васильєва звільнили з роботи з формулюванням: «за грубе порушення чинного законодавства». Підставою для розпорядження міського голови послужило подання начальника податкової інспекції про недоїмку з платежів, ставили Васильєву у провину 76 грн. недоїмки транспортного податку, 93 коп.(!) — збору за геологорозвідувальні роботи, 744 грн. ПДВ та понад 5 тисяч грн. податку на землю. І наголошував, що неодноразово, мовляв, попереджав керівника «Херсонкомунтранссервісу» про борг. З усього схоже, що це була лише «зачіпка».

Незгодний із таким формулюванням, Васильєв звернувся до суду.

Я залишився без роботи, бо з таким записом у трудовій мене, фахівця з двома вищими освітами та досвідом, нікуди не брали, а в мене двоє малолітніх дітей, я змушений перебиватися майже випадковими заробітками, — розповідає Олександр.

Вивчивши всі обставини, довівши, що провини Васильєва у недоїмці немає, оскільки заборгованість утворилася через те, що засновник підприємства — Херсонська міська рада фінансувала його лише частково, що підтвердили у суді її ж представники, а податок на землю, за висновками аудиторської перевірки, був не лише погашений, але й переплачений, а попередження від податкової не надходили взагалі, бо й сама податкова служба не мала доказів, що надсилала їх, Суворовський суд міста Херсона визнав розпорядження голови міської ради незаконним та поновив Васильєва на посаді, наголосивши на негайному виконанні рішення.

— Проте за скаргою міськради Апеляційний суд області те рішення скасував, і я звернувся до Верховного суду. Понад два роки чекав розгляду, зрештою мою справу передали до Кіровоградського апеляційного суду, — розповідає Васильєв.

Розглянувши справу, кіровоградські судді дійшли висновку, що херсонський колега — Апеляційний суд — цитуємо: «помилково виходив з того, що він (Васильєв. — Авт.) недостатньо виконував покладені на нього обов’язки... і таким чином помилково скасував законне та обґрунтоване рішення суду першої інстанції. Ухвала оскарженню не підлягає». Але рішення досі не виконане, хоча виконавча служба вже двічі наклала штраф у 170 та у 340 грн. на херсонського міського голову Володимира Сальдо та попередила його про притягнення у разі невиконання рішення суду до кримінальної відповідальності.

— Тим часом, — розповідає Олександр Васильєв, — мені стало відомо, що міська рада знову звернулася до Апеляційного суду Херсонщини. Виходить, «ухвала оскарженню не підлягає» — то порожні слова? Хто ж примусить херсонського керівника міста виконувати судове рішення?..

Херсон.