«Газпром» скорочує поставки газу для України ще на 25 відсотків з вечора 4 березня, заявив учора представник холдинга Сергій Купріянов. Москва вочевидь роздратована спокоєм Києва й наміром, користуючись запасами газу й теплою погодою, проводити переговори спокійно й без поспіху. Крім того, Україна не пустила фахівців компанії SGS, які на замовлення «Газпрому» мають здійснювати моніторинг за транзитом газу, на дві свої газовимірювальні станції Орловка й Ужгород.

У понеділок українська сторона розпочала ретельне вивчення нових пропозицій «Газпрому» про подальше співробітництво. «Крок російської сторони не позначиться негативно на українських споживачах, тому що настав теплий сезон», — заявили «Голосу України» у прес-службі «Нафтогазу України», додавши, що цього тижня переговори між компаніями обов’язково продовжаться: «Делегація «Нафтогазу України» до кінця тижня вирушить до Москви для проведення чергового раунду переговорів з «Газпромом» про умови подальшого співробітництва».

Офіційний представник «Газпрому» Сергій Купріянов — промовець російської «психатаки» — в ефірі одного з російських телеканалів підкреслив, що експортні поставки російського газу в Європу через територію України поки що здійснюються в повному обсязі. Він також повідомив, що, незважаючи на розпочаті в понеділок «Газпромом» заходи, тобто скорочення поставок газу в Україну на 25 відсотків, ситуація станом на 10-ту ранку вівторка не змінилася. «Минула доба, як «Газпром» скоротив поставки на чверть, українська сторона переговори не поновила, глава «Нафтогазу» до Москви не приїхав», — сказав Купріянов.

Київ тримає театральну паузу, вважають у Москві. Аж ніяк. Протистояння нині нагадує гру в шахи, в якій кожний гравець має право подумати над черговим ходом. Ну а постановками вистав, швидше за все, займаються в Кремлі. Відповідно до першої угоди від 14 лютого, яку відмовилися підписувати в Києві, «Газпром» хоче за зміну газової схеми занадто багато: і непідвищення ціни на транзит, і доступ на внутрішній ринок.

Новий проект угоди за схемою поставок газу в Україну, що його передали НАК «Нафтогаз України» від «Газпрому» 3 березня, включає вимогу до 1 квітня розплатитися за всіми боргами за газ, поставлений в 2008 році. Якщо ж грошей у «Нафтогазу» немає, то він має підписати договір з «Укргазенерго» (СП «Нафтогазу» і «Росукренерго») про перепоступлення прав вимоги плати за транзит газу українською територією в Європу. Тобто плата за транзит може йти в рахунок боргу за поставлений газ...

Про це зазначають джерела, близькі до «Нафтогазу» і «Газпрому», розкриваючи головні нововведення порівняно з версією тієї самої угоди від 14 лютого.

На думку експертів, одержати борг з «Укргазенерго» «Газпрому» простіше, ніж з «Нафтогазу», але концерн міг би провести взаємозалік і з «Нафтогазом» напряму. Але, мабуть, є й інша мета — дати можливість заробити трейдеру, де є частка «Росукренерго», перед тим як останнє буде ліквідована.

І ще цікава деталь. Всі обмеження поставок «Газпромом» стосуються винятково НАК «Нафтогаз України» і в жодному разі ЗАТ «Укргазенерго», у якого є прямі зобов’язання перед промисловими підприємствами країни. І у разі невиконання своїх зобов’язань він за це відповідатиме. Чи встигне?