Учора заступник Голови Верховної Ради України Руслан Кошулинський зустрівся з Генеральним менеджером Агенції НАТО із забезпечення (NSPA) Майклом Лайденом (на знімку).

Під час зустрічі сторони обговорили питання щодо проекту нової типової Угоди про співробітництво уряду України з Організацією НАТО із забезпечення (NSPО), яка має на меті підвищити оперативність започаткування нових та продовження поточних спільних проектів.

Р. Кошулинський зазначив, що співробітництво з НАТО є важливим для України, особливо в умовах російської агресії.

Він висловив вдячність ПА НАТО за чітку і послідовну позицію у питанні захисту суверенітету і територіальної цілісності нашої держави.

За його словами, Агенція НАТО із забезпечення розглядається Україною як важливий структурний підрозділ Альянсу, діяльність якого спрямована на надання ефективних та економічно вигідних логістичних послуг у мирний, особливий та воєнний час країнам-членам та партнерам НАТО. Нині, за пропозицією Альянсу, Українська сторона опрацьовує проект нової типової Угоди про співробітництво уряду України з Організацією НАТО із забезпечення (NSPО), яка має на меті підвищити оперативність започаткування нових та продовження поточних спільних проектів.

Зокрема, зазначив Р. Кошулинський, Україна і надалі зосереджуватиметься на дотриманні норм та стандартів ядерної та радіологічної безпеки та послідовному зміцненні рівня культури енергетичної безпеки, використовувати найкращі світові практики у сфері поводження з радіоактивними відходами та ядерними матеріалами. Одним із прикладів зусиль України у сфері ядерної та радіологічної безпеки є започаткування спільного з НАТО проекту з безпечного перезахоронення радіоактивних джерел, що утворилися на території України за часів СРСР внаслідок реалізації оборонних програм.

Також, за словами заступника Голови Верховної Ради, Україна вдячна за допомогу у реалізації другого етапу проекту Трастового фонду НАТО/ПзМ щодо утилізації надлишкових озброєнь та боєприпасів. «Зазначений проект сприяє зменшенню ризиків виникнення катастроф техногенного характеру та незаконного розповсюдження зброї на національному і регіональному рівнях», — сказав він і додав, що «цей проект потрібно активно завершувати і переходити до якісної його реалізації».

Р. Кошулинський наголосив, що Україна налаштована у максимально стислі строки реалізувати Угоду як «з технологічної, так і з економічної та юридичної сторін». «Ми очікуємо, що найближчим часом парламент ратифікує Угоду, — сказав він і наголосив, що «імплементація Угоди буде позитивною». У цьому ж контексті народний депутат України Юрій Сиротюк підкреслив, що «стара зброя несе більше лиха, аніж підтримка проекту, тому нам необхідно якнайшвидше його підтримати у парламенті та водночас зосередити зусилля на наближенні систем безпеки і оборони до європейських стандартів, до стандартів країн-членів НАТО».

Своєю чергою, Генеральний менеджер Агенції НАТО із забезпечення заявив, що вони готові підтримати Україну у здійсненні цього завдання та можуть бути виконавчим органом в утилізації боєприпасів.

Прес-служба Верховної Ради України.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА. 

ЦИтатА

Заступник Голови Верховної Ради України Руслан Кошулинський:

 

«Конструктивне партнерство з НАТО було і залишається одним з базових елементів зовнішньої та безпекової політики нашої держави. Україна і надалі залишатиметься надійним та особливим партнером Альянсу».