Появу перед журналістами секретаря Комітету Верховної Ради з питань економічної політики, колишнього голови правління однієї з найпотужніших в країні компаній ВАТ «Укрнафта» Ігоря Палиці та першого заступника голови правління з фінансово-економічних питань цієї компанії Володимира Пустоварова, зумовили, прямо скажемо, неординарні обставини.

Свердловини закриваються. Чому?

Напередодні ВАТ «Укрнафта» виступило з резонансною заявою стосовно наміру розпочати консервацію газових свердловин. Правління компанії поінформувало наглядову раду про намір закрити до 17 березня ц. р. 140 свердловин. Проста арифметика вказує на те, що це призведе до скорочення видобутку на 950 мільйонів кубометрів газу, що становить близько 5 відсотків від сумарної по країні. За такого розвитку подій країні власного блакитного палива може не вистачити для покриття потреб населення. Але й це не все. Бюджет країни недоодержить, за підрахунками компанії, 326 мільйонів гривень (122 мільйони рентних платежів, 224 мільйони гривень — ПДВ). У чім причина? В рішеннях Національної комісії з регулювання електроенергетики (НКРЕ). Спочатку 31 січня ц. р. НКРЕ встановила для окремих газодобувних підприємств України ціну реалізації природного газу власного видобутку для забезпечення потреб населення в 2008 році. Для ВАТ «Укрнафта» така ціна була визначена у розмірі 272,6 грн. за 1 тис. м куб., і це за цілковитої обізнаності комісії з тим, що собівартість газу ВАТ «Укрнафта» за результатами діяльності у 2007 році при нульовій рентабельності становить 349,73 грн. за 1 тис. м куб. Згодом, майже через місяць, 28 лютого НКРЕ знизила відпускну ціну газу «Укрнафті» з 272 до 199,2 гривні за тисячу кубометрів (без ПДВ). Нагадаємо, згідно з рішенням уряду, ВАТ «Укрнафта» зобов’язане продавати природний газ НАК «Нафтогаз України» для подальшої реалізації населенню. З огляду на той факт, що НКРЕ не знижувала вартості природного газу для населення, можна здогадатися про намір покращити фінансовий стан НАКу за рахунок ВАТ «Укрнафта». Адже не секрет, що НАК «Нафтогаз України» відчуває нині гостру нестачу коштів, дефіцит яких можна покрити, перерозподіливши фінансові потоки. Якщо він до останнього часу заробляв на газі ВАТ «Укрнафта» близько 40 мільйонів гривень на рік, то, як вважає керівник Центру енергетичних досліджень Костянтин Бородин, нова відпускна ціна дає змогу на перепродажі енергоносія населенню одержувати прибуток 277,8 мільйона гривень. В аналогічний спосіб, вважає експерт, НАК «Нафтогаз України» вимиває кошти в інших державних добувників — «Чорноморнафтогазу», «Укргазвидобутку». Утім, можливо, й інше. На думку радника Прем’єр-міністра Олекси Гудими, приймаючи рішення щодо зниження відпускної ціни для «Укрнафти», НКРЕ могла зважати на конфлікт між державою і приватними акціонерами цієї компанії. А хіба конфлікти з державою така вже рідкість? Запитання в іншому. На скільки правомірне рішення НКРЕ, якщо воно змушує ліцензіатів працювати собі на збиток?!

Екстремальний бізнес. Це як?

А що «Укрнафта» працює собі на збиток, мало хто сумнівається. Послухаємо учасників прес-конференції. За словами Володимира Пустоварова, правління «Укрнафти» не збирається обмежитися газом, у планах —консервація збиткових нафтових свердловин також. За їхніми підрахунками, країна втратить на цьому 700 тисяч тонн нафти на рік, 2 мільярди 14 мільйонів гривень платежів до бюджету. Може, нафтовики щось пересмикують, та й закрити свердловини за короткий термін неможливо? Нічого подібного, говорять всерйоз. Бо вже не перший рік працюють в екстремальних умовах. Якого розвитку можна очікувати від компанії, запитує риторично Ігор Палиця, для якої за чотири останні роки рентні платежі були підняті з 273 мільйонів гривень до 3 мільярдів 822 мільйонів — мало не в 15 разів! Вартість акцій ВАТ «Укрнафти» різко впала не так під впливом загального тренду ринку, як на інформації про катастрофічне зниження техніко-економічних показників. Поза тим, каже Ігор Палиця, за їхньою інформацією, їм знову затримують видачу ліцензій на промислову розробку після закінчення геологічного вивчення Східно-Середняківського газоконденсатного та Микуличинського нафтового родовищ. На Микуличинському родовищі вже зупинено 9 свердловин із добовим дебітом 90 тис. куб. м газу та 90 тонн нафти. З 2003 року й понині «Укрнафта» не отримала жодної нової ліцензії на геологічне вивчення надр. Хоча матеріали по 16 перспективним площам із загальною ресурсною базою більш як 60 млн. тонн умовного палива компанія надавала в геологічну службу Мінприроди. Водночас падіння видобутку вже цього року сягнуло мільйонів тонн умовного палива. До слова, на цьому бюджет також втратив близько 14 мільйонів гривень. Останню краплю, за його словами, яка переповнила чашу терпіння, внесла НКРЕ, знизивши відпускну ціну на природний газ для компанії.

Уряд ще не розібрався. Хіба?

На тверде переконання Ігоря Палиці, це рішення економічно невмотивоване. Втім, з огляду на подорожчання імпортного природного газу і скорочення його обсягів з боку російських постачальників, політично — також. Адже всім зрозуміло, що за скороченням видобутку власного природного газу стоїть потреба використовувати імпортний, у тім числі для населення. Якщо міркувати далі, то це тягне за собою подорожчання енергоносіїв через непомірковані дії з боку уряду. Вони виринають звідусіль, щойно Володимир Пустоваров починає пояснювати, чому ВАТ «Укрнафта» пішла на припинення реалізації світлих нафтопродуктів через власну мережу автозаправок (їх у компанії 563). Спочатку мова заходить про 2006 рік, коли законодавчо компанії забороняють користуватися ресурсом власного видобутку. Потім — про 2007-й, коли починає діяти драконівський закон про держзакупівлі, а закуповувати світлі нафтопродукти компанії пропонують винятково на тендерах. З умовою забезпечити реалізацію не менш як 90 тисяч тонн пального в 26 регіонах країни. Це виявляється ВАТ «Укрнафта» не до снаги, і вона упродовж року торгує комісійним товаром, аби уникнути збитків від простою численних АЗС. У лютому цього року комісіонер розриває угоду, а міжвідомча комісія при уряді з незрозумілих причин так і не реагує на прохання ВАТ «Укрнафта» закупити необхідну кількість нафтопродуктів в одного постачальника. Ігор Палиця не вбачає у цьому ніяких інтриг, про які його допитуються. Він вважає, що уряд, швидше за усе, не розібрався ще з наявними проблемами. Але на моє пряме запитання, чи не грає НКРЕ на боці НАК «Нафтогаз України» та уряду, зменшуючи відпускну ціну на природний газ для «Укрнафти», відповідає, що не виключено. При цьому, додаючи, Володимир Пустоваров не заперечує, що компанія має підстави шукати правди в суді. Принаймні, каже, успішний прецедент судового спору з НКРЕ вже існує.