На голодний шлунок перестають вірити солодким словам

Хоча в Запорізькій області зареєстровано 131 організацію політичних партій, вдалих гравців серед них можна перелічити на пальцях, що засвідчили позачергові вибори до Верховної Ради

Ідеологією і не пахне

Серед тих, хто опинився «на коні», — регіональне відділення Партії регіонів, обласні організації Компартії України, ВО «Батьківщина», партії «Реформи і порядок», «Народний союз «Наша Україна» та Народної партії, котрі мають своїх представників у новому складі парламенту. Вони ж, за винятком «реформаторів», широко представлені і в обласній та місцевих радах, хоча в органах самоврядування присутні також окремі представники СДПУ(о), ПСПУ, партій «Віче», «Жінки за майбутнє» та «Русь». Вплив останніх на події, які відбуваються в сесійних залах, незначний. За безроздільного панування в радах регіоналів кожне рішення продиктоване виключно їхньою волею. Хоча, якщо подивитися правді у вічі, ідеологією тут і не пахне — всі змагаються за кошти під ту чи іншу програми та лобіюють доступ до них.

Ще однією актуальною темою на сесіях обласної ради стала боротьба за надра, адже в регіоні починають освоювати родовища залізної руди та інших цінних мінералів. У кожному разі для депресивних сільських територій, таких, як Приазовський і Оріхівський райони, це дає шанс вирватися із нескінченних бюджетних злиднів. А от за Корсаківське залізорудне родовище в Приморському районі розгорілася справжня війна, в якій замішані й регіонали, і «нашоукраїнці». Вся біда в тому, що на маленькому клаптику приморської землі схрестилися економічні інтереси господарів «Запоріжсталі», Маріупольського металургійного комбінату імені Ілліча та маленької фірми з Кривого Рогу, за якою, кажуть, стоїть один із найбагатших людей країни.

Лівий фланг об’єднується

У той час, як фаворити виборчих перегонів очікували рішень своїх центральних органів, помітно активізувалися комуністи. Адже слідом за роковинами Жовтня настають чергові дати — утворення СРСР, смерті Леніна, а там — і день Радянської Армії. Але цього разу сплеск «червоного фронту» стимулювала сама виконавча влада, котра за підтримки обласних організацій партій правого спрямування — НРУ, КУН, ВО «Свобода» — організувала широке відзначення 75-х роковин Голодомору і політичних репресій в Україні. Багато хто підтримав ці акції, однак вказівка із центру щодо перейменування населених пунктів і демонтажу пам’ятників діячам Комуністичної партії викликала зворотну реакцію. Яскравий приклад того — масові протести в Пологівському районі, мешканці якого категорично виступили проти чергового занесення в списки «ворогів народу» їхнього земляка Власа Чубаря. І, хоча тодішній голова облдержадміністрації Євген Червоненко пообіцяв більше «не боротися з пам’ятниками», йому ледь не висловили недовіру на сесії обласної ради. Від цієї неприємності врятували регіонали, котрі в останню мить передумали і не підтримали комуністів.

Ще однією помітною подією кінця минулого року стало проведення «круглого столу» на тему: «Про стан та перспективи лівого руху в Запорізькій області». В його засіданні, крім комуністів, політологів та профспілкових лідерів, узяли участь представники обласних організацій СПУ, СДПУ(о), ПСПУ, «Союзу» та ряду інших маловідомих партій. По суті, це була перша спроба за часів незалежності налагодити взаємодію політичних сил лівого спектра.

Той — будує, той — руйнує...

Щойно сонце повернуло на весну, в життєздатних партійних організаціях розпочалися звіти і вибори. Наприкінці січня пройшли обласні конференції СПУ, ВО «Батьківщина» та НРУ. В зв’язку з оголошенням позачергових виборів міського голови Бердянська після того, як Валерій Баранов став народним депутатом України, тамтешня організація Партії регіонів скликала конференцію й висунула на цю посаду свого кандидата. Інші політичні сили регіону до негайних дій виявилися не готовими. І взагалі на той час вони не виявляли помітної активності, а деякі й зовсім позакривали свої офіси та громадські приймальні. А в обласній організації ПСПУ стався розкол, і вона взагалі припинила своє існування. За рішенням центрального органу всі її члени, в тому числі й депутати, набули статусу позапартійних. Однак на громадськість це не справило жодного враження, бо більшість запоріжців такої втрати просто не помітила. Як то кажуть, мавр зробив свою справу і тепер може піти. Адже популярність СПУ, за якою тінню ходять прогресивні соціалісти, впала до катастрофічного рівня, і на минулих парламентських виборах ця партія набрала по області лише 2,26 відсотка голосів виборців. А рейтинг ПСПУ на Запоріжжі скотився до 1,7 відсотка, хоча на виборах 2006 року був майже у чотири рази вищий.

Ще один «сюрприз», але вже в лютому, піднесли регіонали з Кам’янсько-Дніпровського району, які через внутрішні чвари скликали одразу дві партійні конференції й обрали два склади керівних партійних органів. Хоч як намагалося обласне партійне керівництво примирити конфліктуючі сторони, вони розійшлися, «як у морі кораблі».

Наприкінці зими заявили про себе й «нашоукраїнці». Вслід за союзниками із ВО «Батьківщина» вони висунули кандидата на посаду міського голови Бердянська, а потім провели звітно-виборну конференцію Запорізької міської організації. Крім організаційних і кадрових питань, на ній розглянули програму розбудови системи приймалень помічників народних депутатів України. Це потрібно для поширення впливу та покращення іміджу партії в місті, де вона не дуже популярна. А першим відкрив громадську приймальню народний депутат України, керівник обласної організації партії «Реформи і порядок» Сергій Соболєв.

Усі хочуть бути популярними

Після зимового затишшя політики знову «пішли в народ». Якщо бердянці вже перебувають на гребені передвиборної хвилі, то мелітопольці лише пробують її здійняти. Представники міських осередків СПУ, БЮТу і громадської організації «Теплий дім» провели прес-конференцію, на якій розповіли про збирання підписів за відставку міського голови Дмитра Сичова. А через кілька днів потому комуністи організували в Мелітополі мітинг під гаслами «Защитим правду истории!», «НАТО — стоп!», «Даешь референдум!» До ініціаторів приєдналися соціалісти та громадські організації жінок і радянських офіцерів. І хоча мітинг зібрав сотню з лишком людей, сама ідея зближення з Північноатлантичним альянсом на Запоріжжі дуже непопулярна.

Масла у вогонь підлили й ініційовані регіоналами громадські слухання «Стан та перспективи розвитку місцевого самоврядування», на яких депутати від усього спектра представлених в обласній та місцевих радах партій одностайно висловилися проти внесених Президентом на розгляд Верховної Ради законопроектів, котрі звужують конституційні засади функціонування системи та органів місцевого самоврядування і не вписуються в основні положення Європейської хартії. Підтримати підтримали, а от до Сєверодонецька не поїхали...

Нині громадська думка нагадує величезний казан, в якому одночасно кожна політична сила намагається зварити свою страву. Що з того виходить, засвідчили результати соціологічного опитування, проведеного в січні Центром політичних та економічних досліджень «Київ — ХХІ століття». За словами фахівців, нині потрапити до Верховної Ради мають шанс ті само політичні сили, котрі набрали в регіоні найбільшу кількість голосів на останніх виборах. Найвпливовіші серед них — Партія регіонів (53 відсотки респондентів) і БЮТ (16,1 відсотка). Загалом в області спостерігається тенденція до зростання рейтингу БЮТу, але прихильність до нього електорату залежатиме від подальшої економічної ситуації в Україні. Тож політикам варто про це не забувати, бо на голодний шлунок навіть солодким словам перестають вірити.

Микола МАНЬКО.

Запорізька область.

Понад 13 мільйонів євро зможуть використати прикарпатці, щоб покращити життя

На Прикарпатті стартував спільний проект ЄС та Програми розвитку ООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду». Його мета — допомогти громадам сіл, селищ і малих міст вирішити проблеми охорони здоров’я, енергетики, навколишнього середовища, комунального водопостачання, транспорту тощо. Бюджет проекту становить 13,3 мільйона євро.

Тим часом розпочато конкурс з відбору восьми районів для участі у проекті. Громади районів-переможців зможуть на умовах співфінансування реалізувати свої ініціативи щодо поліпшення життя, якщо оформлять їх у міні-проекти. Першим кроком до реалізації проекту стало підписання тристоронньої угоди про партнерство між Івано-Франківською обласною радою, облдержадміністрацією і Програмою розвитку ООН в Україні.

Дарина НАЗАРЧУК.

Івано-Франківськ.