Ранкове засідання 4 березня

Ранок у сесійній залі розпочався традиційно з жовто-блакитними кульками із написами «НАТО — ні!». Представники усіх фракцій зайняли свої місця, і у президії з’явився Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк, звернувшись до народних депутатів з такими словами: «Нарешті глава парламенту зміг зайти до сесійної зали».

Арсеній Яценюк поінформував, що керівники фракцій попередньо прийняли рішення, що законодавчий орган працюватиме виключно системно, згідно з Конституцією України, Регламентом Верховної Ради та затвердженим календарним планом. З огляду на це, повідомив він, зараз проводиться засідання лідерів фракцій для підписання тих домовленостей, які було опрацьовано та оприлюднено минулої п’ятниці, 29 лютого. Йдеться про підписання і внесення на розгляд Верховної Ради узгодженої постанови щодо проведення референдуму стосовно НАТО, підписання протоколу взаємопорозуміння та затвердження розкладу засідань парламенту на нинішній пленарний тиждень і пріоритетні питання, які Верховна Рада повинна розглянути першочергово.

А. Яценюк запевнив, що всі ці документи готові для підписання. А у керівників фракцій є готовність підписати документи задля розблокування роботи парламенту. Водночас глава парламенту висловив стурбованість, що після відкриття пленарного засідання робота парламенту може бути знову заблокована. Тому, наголосив він, відкриття пленарного засідання відбудеться лише після підписання документів про розблокування, «Протоколу порозуміння», проведення погоджувальної ради з керівниками фракцій і затвердження розкладу засідань. Після цього лідери фракцій знову зібралися на нараду.

О 12-й годині до сесійної зали знов увійшов Арсеній Яценюк і повідомив: лідери фракцій не дійшли згоди щодо тексту постанови стосовно НАТО, але прийняли рішення провести спочатку засідання фракцій у повному складі, потім, о 14-й годині, — погоджувальну раду керівників фракцій і парламентських комітетів, і якщо буде знайдено порозуміння, о 16-й годині може розпочатися пленарне засідання парламенту.

У свою чергу лідери депутатських фракцій на брифінгу переконували кожний у своїй правоті. Лідер фракції «НУ—НС» В’ячеслав Кириленко заявив, що опозиція не готова до компромісу в питанні НАТО і до узгодженого минулої п’ятниці проекту парламентської постанови вносить усе нові й нові зміни. «Погодженого проекту постанови щодо вступу до НАТО на цьому етапі бути не може, але це не повинно бути перешкодою на шляху діяльності всього українського парламенту і прийняття необхідних законодавчих актів», — сказав він. Тому коаліція, за словами В. Кириленка, пропонує розпочати роботу в пленарному режимі, не чекаючи, поки буде знайдено компроміс щодо НАТО, оскільки це питання хвилює не більш як 5 відсотків населення. Коаліція запропонувала розпочати на вечірньому пленарному засіданні розгляд тих питань, які вже давно стоять на порядку денному.

Заступник голови фракції БЮТ Микола Томенко у свою чергу запевнив, що БЮТ підтримуватиме будь-який варіант, який дасть змогу розблокувати роботу Верховної Ради і системно працювати. Але категорично проти того, щоб Верховна Рада була «парламентом одноразового використання». Тобто, якщо опозиція хоче повернутися до сесійної зали, проголосувати лише одне питання щодо НАТО, щоб продовжити термін діяльності Верховної Ради, яка не буде дієвою, такий сценарій коаліція не підтримує.

Учора Партія регіонів внесла ще один проект постанови про НАТО, який передбачає обов’язкове проведення всеукраїнського референдуму. Лідер Партії регіонів Віктор Янукович у своїх коментарях був лаконічним і категоричним: якщо парламент не прийме постанову, яка визначає порядок проведення референдуму щодо вступу України до НАТО, регіонали виступлять зі зверненням до українського народу з проблеми НАТО і розпочнуть масові акції протесту. «Ми не допустимо, щоб Україна насильно входила до НАТО», — заявив В. Янукович.

Лідер блоку Володимир Литвин, як зазвичай, демонстрував свою готовність до компромісу, але висловив невдоволення з приводу того, що численні пропозиції блоку задля розблокування роботи парламенту наштовхуються на небажання конкретних дій. А тривале блокування діяльності Верховної Ради, за його словами, засвідчує, що парламент «цинічно використовують як завісу, що прикриває тіньові перемовини з питань перерозподілу влади».

Комуністи, котрі не беруть участь у перемовинах щодо розблокування роботи парламенту і не мають намірів підписувати політичну угоду, продовжували наполягати на терміновому проведенні референдуму щодо

НАТО. Лідер КПУ Петро Симоненко заявив, що найближчим часом комуністи звернуться з відкритим листом до Генерального секретаря НАТО, а 28—29 березня мають намір провести в Києві потужну масову акцію проти вступу України до НАТО.

* * *

Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк, підсумовуючи результати погоджувальної ради, заявив, що всі політичні сили виступають за проведення референдуму щодо НАТО, але єдиного проекту рішення немає. Однак за Регламентом і Конституцією парламент повинен працювати згідно з календарним планом. За словами А. Яценюка, є декілька варіантів розвитку подій: внесення і розгляд єдиного проекту постанови щодо НАТО, узгодженого між опозицією і коаліцією, почергове голосування всіх восьми зареєстрованих постанов по НАТО, або ж взагалі зняти з порядку денного питання по НАТО і перенести його розгляд на пізніше, скажімо, після квітневого саміту НАТО в Бухаресті. «Заходити у зал на 10—15 хвилин — це ганьбити український парламентаризм», — сказав Голова Верховної Ради.

Позиції лідерів фракцій залишалися практично незмінні.

Лише Віктор Янукович, коментуючи заяву секретаря РНБО Раїси Богатирьової про готовність Президента розпочати процедуру дострокового розпуску парламенту, заявив: «Ми проти того, щоб розпочиналася процедура дострокових виборів, але якщо це відбудеться і коаліція заявить про неспроможність керувати країною, ми підемо на вибори».

У широкому колі домовитися так і не вдалося. Голови парламентських комітетів залишили засідання погоджувальної ради, а лідери фракцій продовжили радитися.

Коментар Голови Верховної Ради Арсенія Яценюка

Мною було запропоновано і підготовлено всіма членами робочої групи протокол взаєморозуміння, розклад засідань, проект постанови, який у п’ятницю всі узгодили, обнялися, розійшлися і були готові у понеділок підписувати. Але, напевно, ті події, які мали місце між п’ятницею і понеділком, скоригували позиції певних політичних сил і сьогодні знову виставляють ті чи інші додаткові умови щодо підписання документів. На моє пряме запитання до фракції Партії регіонів, чи готова вона розблокувати роботу парламенту, якщо йдемо голосувати відповідно до регламенту (тобто розглядаємо всі питання порядку денного за погодженим розкладом), була чітка відповідь — ні. Таким чином, зал не буде розблоковано, доки не буде розглянуто постанову по НАТО, яка ніяк не може бути розглянута через те, що не можемо дійти консенсусу.

Йдеться про політичну боротьбу за стінами українського парламенту, а парламент став заручником надзвичайно радикальних політичних поглядів та ідеологій, які присутні у тих чи інших політичних таборах. Як тільки розпочну засідання парламенту, його роботу знову буде заблоковано — це було чітко задекларовано фракцією Партії регіонів. Постанов по НАТО вже є дев’ять. Ходімо в зал і демократично проголосуємо за будь-яку. І хіба зараз питання

НАТО найважливіше на порядку денному для України? Хіба це сьогодні турбує державу, яка стоїть перед неймовірною кількістю викликів, як зовнішніх, так і внутрішніх, починаючи з проблеми інфляції і закінчуючи енергетичною безпекою.

Якщо окремі політичні сили не розуміють необхідності зайти в зал і самостійно вирішити долю парламенту, то, на превеликий жаль, доля парламенту через певний період часу, з 13 березня, уже буде в інших руках. Але все-таки сподіваюся, що присутній певний рівень політичної свідомості, і ми самі розберемося.

* * *

О 16-й годині глава парламенту Арсеній Яценюк зайшов до сесійної зали, але парламентська трибуна знову була заблокована регіоналами, і він пленарне засідання не відкрив. Відповідаючи на запитання, чи готова Партія регіонів далі працювати над постановою щодо НАТО, Віктор Янукович запропонував до 10-ї години наступного ранку попрацювати над узгодженою постановою Верховної Ради щодо НАТО, яка врахує компроміси з усіх сторін. А. Яценюк наголосив, що не відкриває засідання парламенту, бо фракція Партії регіонів не готова розблокувати трибуну. «Останній термін — завтра, десята ранку, — сказав глава парламенту. — Працюємо — то працюємо, не працюємо — поставимо великий хрест».