Рілля, що тарілка — як покладеш, так і візьмеш

Традиційні «лютневі вікна» і нинішнього року немов за розкладом бризнули теплими деньками. Кілька діб температура в Одеській області була вище 10 градусів, земля, особливо в південних районах, прогрілася, і селяни вирушили в поле.

— Роботи вже розпочали Ізмаїльський, Саратський, Арцизький і Татарбунарський райони, — розповів «Голосу України» перший заступник начальника головного управління агропромислового розвитку Одеської області Іван Панчишин. — Ячменем засіяно понад 30 тисяч гектарів, на трьох тисячах розмістився горох, понад півтори тисяч гектарів відведено під овес.

Посівна почалася організовано, без метушні. Практично всі сільгосппідприємства регіону цілком забезпечені насінням, ПММ, полагоджена техніка. Селяни сподіваються, що торішніх сюрпризів погода не піднесе. В 2007 році вдалося зібрати лише 1,4 млн. тонн зерна. У планах нинішнього року досягти після завершення жнив результату в 2 мільйони 310 тисяч тонн.

— Всього аграрії регіону планують відвести під ярові культури 803 тисячі гектарів, у тому числі 254 тисячі — під ранні зернові, — каже Іван Панчишин. — Це трохи менше, ніж 2007-го, оскільки посіяно більше озимих.

Посуха минулого року залишила без врожаю цілі райони краю. У кращому положенні виявилися ті господарства, які використовували дощувальні установки. На жаль, у багатьох сільгосппідприємствах від них відмовилися, за що й поплатилися низьким урожаєм. Уроки враховано й зрошувальні установки знову купують. «Небесна канцелярія» на старті нинішнього сільськогосподарського року поки що прихильно ставиться до аграріїв — лютневі дощі дали змогу землі запастися вологою, а отже, і первинного дозрівання колосових варто очікувати в межах норми. Немає проблем і зі справами земними — добрив і засобів хімічного захисту рослин запасено хоча й не з лишком, але є впевненість, що, приміром, мінеральне удобрення колосових буде здійснено вчасно.

Розраховують селяни й на допомогу обласного бюджету. На жаль, гроші, виділені з обласної скарбниці торік на підтримку сільського господарства, були витрачені нераціонально. Постійна комісія обласної ради з питань АПК на чолі з депутатом Олександром Каштановим вирішила направити кошти для придбання зернозбиральних комбайнів. А тодішній глава Одеської обласної держадміністрації Іван Плачков «переграв» депутатське рішення на свій лад — він дав команду замість комбайнів придбати трактори. Нинішній керівник області Микола Сердюк, полковник, уродженець села Хоружівка, котрий чверть століття прослужив в армії, твердо запевняє, що з депутатським корпусом сваритися в питаннях сільського господарства не збирається.

Цими днями в корпункті «Голосу України» лунають дзвінки з районів і господарств регіону. Посівна набирає обертів. З південних районів пульс весняних жнив переміщається в північні — Кодимський, Савранський. Ще день-другий і вся область приєднається до весняного засіву. Кожна жменя насіння, кожен літр солярки сьогодні на вагу золота, тому що в них, як і в майстерності селян, закладено основу майбутнього врожаю.

В’ячеслав ВОРОНКОВ.

Одеська область.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА (з архіву «Голосу України»).

Тисячі гектарів залишаються без обробітку

На Полтавщині сівбу ранніх ярових планують розпочати через три-чотири тижні.

Про особливості проведення польових робіт ішлося під час обласної селекторної наради. У краї збільшилося використання мінеральних добрив та засобів захисту рослин, повідомив заступник начальника Головного управління агропромислового розвитку облдержадміністрації Семен Москаленко. Сільськогосподарська техніка вже практично готова вийти в поле у Кременчуцькому, Карлівському, Новосанжарському, Пирятинському районах. Насіння зернових та зернобобових аграрії області заготовили на 104 відсотки до потреби. Це в середньому. Якщо брати в розрізі окремих культур — ситуація менш оптимістична. Приміром, кукурудзою для посіву господарства забезпечені лише на 67 відсотків, до того ж її вартість порівняно з минулим роком зросла в декілька разів. Дорожчає і солярка, тоді як понад 60 відсотків пального для проведення весняно-польових робіт мають лише в Котелевському та Новосанжарському районах. За словами начальника Головного управління агропромислового розвитку облдержадміністрації Олександра Сеня, загалом вартість весняно-польових робіт збільшиться цьогоріч на 40 відсотків, і становитиме 1 мільярд 600 мільйонів гривень.

Хоч як це дивно, а на Полтавщині й нині залишаються без обробітку 23 тисячі гектарів орної землі. Насамперед у Гадяцькому, Лубенському, Полтавському та Чорнухинському районах, зазначив начальник Головного управління земельних ресурсів області Григорій Шарий. Керівникам згаданих районів належить потурбуватися про передачу гектарів ефективним господарям.

Дмитро СКОБЕЛЬСЬКИЙ.

Полтавська область.