Сільгосппродукцію реалізовуватимуть на оптових ринках

До Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин надійшов на розгляд законопроект «Про оптові ринки сільськогосподарської продукції».

За словами авторів законопроекту Сергія Терещука, Івана Кириленка, Михайла Полянчича та Катерини Ващук, проект закону спрямований на оптимізацію маркетингових каналів руху сільськогосподарської продукції від виробника до переробних підприємств та інших споживачів, підвищення конкурентоспроможності сільськогосподарських товаровиробників. А також створення ефективного ринкового середовища для реалізації сільськогосподарської продукції, формування цін з урахуванням попиту і пропозиції шляхом забезпечення сприятливих умов для створення і розвитку мережі оптових ринків сільськогосподарської продукції.

Створення системи таких ринків із розрахунку хоча б одного на область дасть змогу вивести 20—30 відсотків сільськогосподарської продукції, вирощеної дрібно- і середньотоварними господарствами, з тіньового на прозорий ринок, забезпечить відкриті торги між виробниками та їхніми споживачами і формування справедливих до обох сторін цін, переконані народні депутати.

Крім того, значне місце у проекті відведено державній політиці підтримки ринків у процесі їх становлення та діяльності, а також регулюванню і нагляду за їх діяльністю. Державна політика, зокрема, здійснюватиметься за допомогою розробки та затвердження програми розвитку мережі оптових ринків, що затверджуватиметься Кабінетом Міністрів, контролю за реалізацією заходів щодо їх створення та функціонування тощо.

За повідомленнями інформаційного управління Верховної Ради.

Вимоги депутатської фракції «Блок Литвина»про припинення використання Верховної Ради як знаряддя у політичних розбірках української влади

Тривале безглузде блокування діяльності Верховної Ради України все більш виразно засвідчує: депутатський корпус цинічно використовують як завісу, що прикриває тіньові перемовини та тіньові узгодження з питань перерозподілу влади. Таким чином, реалізується план доведення обстановки в країні до повного абсурду.

Численні пропозиції фракції «Блок Литвина» для знаходження порозуміння і розблокування роботи Верховної Ради наштовхуються на небажання будь-яких конкретних дій. Більше того, викликають політичні ревнощі.

У зв’язку з цим ми категорично вимагаємо розпочати засідання Верховної Ради України без будь-яких умов, а лише на основі Конституції України та Регламенту Верховної Ради України.

Вимагаємо від Голови Верховної Ради безумовного виконання своїх обов’язків відповідно до статей 88 Конституції України та 73 Регламенту Верховної Ради України.

Зважаючи на те, що задекларованим приводом блокування Верховної Ради є проблема взаємин України з НАТО, а також на відсутність погодженого рішення з цього питання, вимагаємо зняти цю проблему шляхом розгляду всіх зареєстрованих проектів постанов з обов’язковим особистим голосуванням кожного народного депутата.

Вважаємо, що прийняття чи неприйняття жодного з рішень не повинно бути підставою для чергового блокування Верховної Ради.

Подальша бездіяльність Верховної Ради, особливо і над усе з огляду на необхідність невідкладного та дієвого реагування законодавців на кричущі соціальні проблеми, які все більше обсідають людей, межуватиме зі злочином перед українським народом.

Прийнято на засіданні фракції 3 березня 2008 року.