Стимулювання підприємництва допоможе місцевим громадам зміцнити фінансову базу

«Значення малого бізнесу в створенні робочих місць та наповненні місцевих бюджетів. Роль органів місцевого самоврядування в стабілізації ринку праці» — такою була тема загальних зборів асоціації «Ради Чернігівщини».

Відвідавши селище Михайло-Коцюбинське, учасники зібрання ознайомилися з роботою малих підприємств, що утворилися на основі майна колишньої сільгосптехніки і тепер виробляють меблі, столярні та полімерні вироби, черепицю, тротуарну плитку, паливні гранули з деревини. В іншому селищі — Седнів — голови райрад, міські голови відвідали місцеве підприємство «Левона-С», яке успішно реалізує інвестиційний проект на суму майже 960 тисяч доларів «Виробництво крохмалю і крохмалепродуктів із картоплі та пшениці». Приїхали члени асоціації і в Андріївку. Андріївська сільська рада спільно з підприємцями активно розвиває сільський туризм, сприяє у створенні медичного реабілітаційного центру тощо.

Як наголосив під час зборів асоціації заступник голови обласної ради Олег Обушний, подібний досвід співпраці органів місцевого самоврядування з бізнес-структурами є перспективним джерелом розвитку. Він зазначив, що з метою досягнення позитивних результатів на цьому важливому напрямі передусім потрібно: збільшити обсяги асигнувань з місцевих бюджетів на фінансування регіональних програм розвитку малого підприємництва; розширити інфраструктуру підтримки бізнесу, спростити доступ підприємців до інформаційного простору; залучати до підприємницької діяльності широке коло сільського населення, представників малозахищених верств (жінок, молодь, інвалідів), популяризувати серед селян пріоритетні види підприємницької діяльності.

Водночас учасники асоціації прийняли звернення до Голови Верховної Ради України Арсенія Яценюка щодо відкликання проектів законів про внесення змін до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» та «Про місцеві державні адміністрації», оскільки вони не сприяють ефективній діяльності органів місцевого самоврядування в нашій державі.

Сергій ПАВЛЕНКО.

Чернігів.

97 відсотків ПП завищують торгову надбавку

Державна інспекція з контролю за цінами з початку року провела перевірку 32 суб’єктів господарювання, котрі продають уроздріб продукти харчування. Порушення були виявлені в 31 випадку (96,9 відсотка). Основний вид порушень — завищення граничного рівня торгової надбавки. Так, на молоко надбавка коливається в межах від 10,5 до 21,2 відсотка; борошно — від 20,8 до 30,6; крупи — від 12,6 до 22 відсотків, замість 10. Завищення торгової надбавки виявлено також на сир кисломолочний, хліб, масло вершкове, ковбасні вироби, соняшникову олію. Основними порушниками, як пояснюють в інспекції, є приватні підприємці. Саме їхні дії дестабілізують цінову ситуацію на продовольчому ринку області.

Олена ІВАШКО.

Миколаїв.